Tabu
Concurs

Jurnal de călătoire, Adelina- Turcia și Cipru

Am colindat divese tari si orase dar , de data aceasta ne-am ales o destinatie mai “exotica” si anume Cipru si, tinand cont de conditiile climatice din aceasta tara, am preferat ca perioada sfarsitul lui Aprilie pentru a evita temperaturile ridicate din vara. Traversand in drumul nostru Turcia, nu puteam sa nu ne abatem si prin cateva puncte de atractie din aceasta tara. Planul pentru prima zi era sa traversam Bulgaria – lucru care s-a si intamplat, prima seara fiind petrecuta in Edirne..

Ne-am continuat drumul, traversand Stramtoarea Dardanele cu bacul prin Canakale, am traversat orasul Izmir si ne-am oprit seara in Selcuk, aproape de Kusadasi. Am vizitat in aceasta zona ruinele orasului antic Efes, intemeiat de greci si ocupat ulterior, printre altii, si de romani (a fost capitala provinciei romane Asia). In apropiere am vizitat si locul unde, conform legendei, a fost ingropata Fecioara Maria.

Drumul a continuat pe tarm, urmatoarea abatere de la traseu fiind pentru un popas la terasele din Pamukkale. Aici am putut admira terasele de calcar strabatute de paraiashe cu apa calda (tot aici exista si piscina Cleopatrei). Dupa Pamukkale urmatorul popas a fost seara in Antalya.Aici locuri numai bune pentru cateva cumparaturi , asa cat poti sa iti iei pe motocicleta, am cumparat din Bazarul care se afla in partea veche a orasului cateva suveniruri pentru cei de acasa dar si cateva lucrusoare pt. mine cu specific traditional turcesc.

Ne-am cazat la Hotel Sera unde am avut parte de o cina ca in povesti , un bufet suedez plin cu bunatati culinare cu specific turcesc ! Dar dimineata ne-am continuat drumul de-a lungul tarmului sperand sa putem lua feriboatul catre Cipru si din Alanya insa, afland aici ca nu sunt curse pentru autovehicule, ne-am multumit doar cu o pauza de cafea si cu admirarea peisajului. Drumul a continuat catre Tasucu tot de-a lungul tarmului cu un peisaj superb, fiind treziti din cand in cand din procesul de admiratie doar de cateva denivelari ale soselei care ne pandeau exact la iesirea din viraje, o adevarata placere pentru condos . In cele din urma am ajuns la destinatie si anume in Tasucu de unde seara ne-am imbarcat pentru calatoria de 8 ore cu feriboatul catre Cipru.

Dimineata, dupa debarcarea in portul Kyrenie, ne-am hotarat sa ne cazam la un hotel chiar in acest port, urmand sa facem mici excursii in fiecare zi in partea nordica (turca) a Ciprului pornind de la locul cazarii (distanta Est-Vest este de sub 200km). Dupa acomodarea cu circulatia pe partea stanga, am facut cateva excursii catre punctele de atractie din partea nordica a Ciprului: Castelul Sfantul Hilarion, Bufavento, Abatia Belapais (fara a lenevi sub “copacul trandaviei” lui Lawrence Durell), Famagusta si Salamis. Dupa cateva zile petrecute in partea nordica am trecut granita prin capitala Nikosia catre sud, stabilindu-ne in Limassol.

Pentru cateva zile ni s-a alaturat si un cuplu de motociclisti australieni care in vacantele prelungite pe care le au la dispozitie nu fac altceva decat “just biking around the world” (asa cum e scrisa deviza lor si pe motocicleta). In weekendul petrecut in Limassol am mai cunoscut cateva perechi de motociclisti din Serbia, Ungaria, Croatia stabiliti in Cipru alaturi de care am facut cateva plimbari prin Muntii Trodos. Acesti munti cu altitudine de peste 2000m ce se gasesc la mai putin de 50km de tarmul marii ofera peisaje de vis, adapostind printre varfuri si Manastirea Kikos. Nici un Cipru nu au lispit surprizele, intr-o dimineata fiind treziti de o explozie si un incendiu violent izbucnit la o pizzerie aflata foarte aproape de hotelul nostru din Limassol.

In partea sudica a Ciprului am mai vizitat Pafosul (Mormintele regilor), Larnaca (cu lacul sarat secat pe timp de vara si moscheea Hala Sultan Teke), Kurion (amfiteatrul) si Lefkara (cu vestita dantela de Lefkara), Baia Afroditei dar si locul nasterii Afroditei (locul de unde se spune ca a iesit din spuma marii). urmat apoi traversarea catre Turcia cu feriboatul pe timp de zi de data aceasta, avand parte de 8 ore plicticoase. Pe drumul de intoarcere am trecut si prin regiunea Kappadocia cu Love Valley si vestitele orasele subterane.

In rest traseul de intoarcere a inclus traversarea Istanbulului, ceea ce la traficul de vinerea reprezinta o adevarata provocare .Am innoptat in Kirklareli, ziua urmatoare traversand Bulgaria prin zona litoralului si ajungand in sfarsit acasa dupa 6000 de km plini de amintiri frumoase….

ARTICOLE SIMILARE

Anyna

realitatea

Castigatorii concursului Logitech de Valentine’s Day

Å¢inută de club, Delia!

realitatea

CONCURS: Câștigă un costum de baie Janina Nectara – ÎNCHEIAT

realitatea

CONCURS: La teatru cu Tabu și Redd-™S

realitatea

Câștigătoarele concursului Universal Music Romania și Tabu

realitatea

Scrie un comentariu