Am sa incep prin a relata pe scurt cum ne-am petrecut cele sase zile la Roma de Revelion 2009. Am ajuns luni de dimineata la aeroportul Fiumicino in Roma , acolo ne asteptau prietenii la care urma sa ne cazam, intr-o comuna Montorotondo . In aceasta zi am facut cunostinta cu comuna ( arata ca un oras destul de mare de la noi ) dar civilizatia si curatenia spunea multe despre acest dar si de cei ce locuiau aici !
Stradutele erau toate foarte curate , aici toate blocurile si casele erau in sincron , toate de aceeasi culoare , balcoanele la fel , totul nou si frumos ! Am cumparat harti pentru obiectivele turistice si pentru mijloacele de transport in comun cu care ne-am descurcat de minune ! A doua zi am luat autobuzul catre Termini statie foarte mare de metrou si trenuri care facea legatura intre toate obiectivele turistice din Roma ! de la Termini am mers cu metroul catre Colosseum care avea sa fie primul nostru obiectiv turistic din acest concediu !De la Termini am luat Roma Pass , billet pentru 3 obiectivele turistice si pentru transport in comun pentru 3 zile !
Cu Roma Pass am scapat de multe cozi interminabile la muzee si nu in ultimul rand la Colosseum ! Colosseumul este, poate, cea mai mare construcție a Imperiului Roman. Stai la coadă aproximativ jumătate de oră până când treci dincolo de ziduri, acolo unde, cu mii de ani în trecut, gladiatorii se luptau până la moarte, sub privirile a 50.000 de spectatori. Nu te plictisește așteptarea. În fața ta e istorie. Autoritățile au vrut să învie atmosfera Imperiului Roman și prin față îți trec bărbați îmbrăcați în hainele soldaților romani. Primul nu vrea să fie fotografiat, pe al doilea însă reușesc să-l înduplec.
Am învățat că în Roma totul se negociază: de la un produs de firmă din magazin până la umbrela din bambus pe care ți-o vinde asiaticul la colț de stradă cu cinci euro. Dacă negociezi, este a ta cu trei euro. Imaginea poetica, pe care ne-o sugereaza legenda, ilustreaza realitatea: in incintea imensului amfitetru din Roma, au pierit, prin moarte violenta, sute de mii de oameni si numeroase animale, sub ochii unui public pasionat, in cadrul unor spectacole de o cruzime inspaimantatoare . “Monumentul lui Vittorio Emanuelle II : un imens ,, Tort de nunta “ din marmura construit pentru primul rege al italiei unificate Vitorio Emanuelle II. Datorita pozitiei sale centrale piata constituie un loc de plecare convenabil pentru diferite itinerarii turistice , numai ca foamea ne slabea toate puterile de a mai merge , incepusem sa fac batai la talpi si doar de atat !
Eram atat de uimiti de tot ce n-i se intampla si de ceea ce vedeam incat uitam si de foame si de orice nevoie , si cu toate acestea am intrat intr-o pizzeria , am mancat pe fuga mancarea lor traditionala(o pizza si doua pannino) si fuga din nou cu harta in mana la alte obiective . Bazilica Sf.Maria Maggiore Una din cele mai mari bazilici din Roma din perioada crestinismului timpuriu . Conform datelor istorice , ea a fost construita de Papa Liberius pe locul unde , dupa aparitia Fecioarei , a cazut zapada in mijlocul verii. Fatada are trei arcade , pe care e aplicat un mosaic din a doua jum. A sec. 13 , reprezentand miracolul de mai sus mentionat . In interior naosul are doua aripi separate prin coloane splendide din perioada ionica , este remarcabil prin frumusetea si solemnitatea sa, si datorita somptuosului tavan aurit in casete deasupra naosului , probabil opera lui Giulliano Sangallo. Demna de atentie este si podeaua in stil cosmateque sec 12 . Fontana de Trevi Dacă urmărești cu atențiile stațiile de metrou, ajungi foarte ușor și la Fontana di Trevi. Apa vine din izvorul Acqua Vergine. Legenda spune că o fecioară le-a arătat acest izvor soldaților însetați. Potrivit tradiției, trebuie să arunci un bănuț în fântână ca să fii sigur că te vei întoarce la Roma, dar și că dorințele tale se vor înplini. M-am conformat traditiei si am aruncat un banut in fantana promitand o reintoarcere in orasul care m-a fascinat !
Panteonul, cel mai bine conservat dintre toate templele antice, aceasta minune arhitecturala are in varful cupolei un oculus (ochi) gigant, deschis in permaneneta catre cer. Domul Panteonului este cel mai mare dom zidit din Europa, avand inaltimea si diametrul de 43,3 metri. Spatiul aerisit, strabatut feeric de razele soarelui filtrate de oculus, ii confera Panteonului un aer eteric. Cand ploua poti admira apa cum cade gratios prin oculus, scurgandu-se pe podeaua din marmura si disparand apoi in orificiile din bronz special concepute. Cand ninge, e si mai frumos. De la Panteon prin Corso di Rinascimento am intrat in Piata Navona , si mare surprindere a fost cand am vazut cata aglomeratie era aici , un targ in ajunul Anului Nou , cu tot felul de bunatati traditionalesi casusele , locuri de distractie pentru cei mici si tarabe cu multe jucarioare. Am admirat cele trei havuzuri cu care este impodobita piata , cel mai renumit fiind Havuzul Raurilor in fata acestuia fiind amplasata Biserica Sant’Agnese in Agone , o adevarata capodopera arhitecturala in stil baroc a lui Rainaldi si Borromini, care i-au proiectat fatada si domul. In interiorul acesteia ne-am retras din marea aglomeratie si ne-am odihnit ascultand muzica linistitoare si relaxanta dupa o zi de mers pe jos din muzeu in muzeu . Am ajuns din nou la Termini dupa lungi cautari a statiei de metrou care cei drept nu se afla departe de noi si in sfarsit acasa ! Prietenii ne asteptau pentru seara deajun de Revelion in care ne-au preparat spaghete vongole.
Urmatoarea zi mult mai organizati am hotarit sa vizitam :Piazza di Spagna , Parcul Burghese , Muzeul de arta Moderna , Gradina Zoologica , Galeria Borghese si Piata de’l Popolo ! Piazza di Spagna Eleganta si frumoasa , Piazza di Spagna constituie un loc potrivit pentru intalniri in centrul Romei Fascinatia sa provine din combinatia de culori , cu edificile din sec. 18 care o inconjoara , cu minunatele flori ce impodobesc scarile spaniole , si cu o atmosfera intensa si cosmopolita care o domina . Totusi sufletul acestei piete sunt scarile care o reprezinta . Continuind plimbarea noastra , intram in gradinile mari ale Villei Burghese , cu multi pini inalti si alti copaci , gazoane intinse , cu lacuri mici si havuzuri . Toate acestea creeaza un anturaj minunat pentru villa Burghese.
Mergand mai departe ajungem la Valle Giulia unde este situate Palazzo delle Belle Arti, el adaposteste Muzeul National de Arta Moderna , fondat in 1883. galleria contine operele celor mai renumiti pictori si scluptori italieni si straini din sec. 19 si 20. In apropiere de Villa Burghese se afla gradina zoological fondata in 1911 , de la care nu ne-am putut abate , este foarte mare cu multe specii de animale care spre deosebire de animalele din gradina zoo de la Bucuresti aceste au parte de spatii intinse cu forme de relief si vegetatie specifice fiecarei specii , nu custi cu plasa de citiva metri ! Si in sfarsit iata-ne ajunsi la destinatia propusa : Muzeul si Galeria Burghese Un splendid palat de vacanta, nascut din viziunea unui nepot, extrem de bogat al unuia dintre Papi, Galeria Borghese este unul dintre cele mai frumoase muzee mici din lume. La parter se poate vizita Muzeul Burgesse care ocupa mai multe incaperi , in care se afla cele mai vestite opera ale marilor pictori si sculptor italieni din sec. 17, 18 , statui si fragmente de marmura din antichitate .
In holul cel mare se afla cele 12 busturi ale Imperatorilor scluptati de Giovani Batista in sec. 16. In alte incaperi Casa Nova , David cu Prastia de Bernini , Apollon si Dafne acelasi Bernini . In Galeria Imperatorilor 18 busturi executate de Bernini fiecare bust fiind creeat din marmura de mai multe culori . Etajul I gazduieste Galeria Burghese , cu o colectie de picture frumoase ale unor artisti vestiti inclusive Rafael ( Luarea de pe cruce ). Am ramas uimiti de ceea ce s-a putut realiza , de modul in care se poate lucra in marmura avand impresia permanenta ca statuile parca sunt vii , iar picturile si arhitectura interioara te indemnau catre visare facandu-te sa te simti unul din personajele acelor vremuri in care ai vrea sa te cufunzi toata viata ! Cand am iesit din muzeu am simtit ca nimic altceva nu va mai avea san e impresioneze mai mult decat atat in domeniul picturii , sclupturi si arhitecturi . Am plecat catre Piazza De’l Popolo unde ne-am mai odihnit dupa o zi plina !Santa Maria del Popolo Construita deasupra unor morminte de imparati, aceastabiserica ofera cele mai bogata expozitii de arta renascentista si baroca, inclusiv capodoperele lui Pinturicchio, Rafael, Caravaggio si Bernini.
Maestrii Renasterii timpurii, ai Renasterii propriu-zise si ai barocului si-au exersat aici geniul in toate disciplinele : pictura, sculptura, arhitectura si decorare. Aceasta biserica este, de asemenea, una dintre putinele cu capelele principale inca intacte, conservand opere de arta care deapana o legenda completa (cele mai multe dintre capelele italiene au fost distruse, iar picturile lor se afla acum in muzee). In Capela Cerasi, Caravaggio si Caracci au colaborat cu un specialist in fresce pentru a crea chipurile lui Petru, Pavel si al Mariei, iar pe arcada, legatura lor cu Cerul. Bernini a schimbat Capela Chigi a lui Rafael, pentru a-l ajuta sa-si clarifice modul in care interactioneaza arta sa cu spatiile mici. Printre principalele exponate din Santa Maria del Popolo se afla Crucificarea si Convertirea Sfantului Pavel ale lui Caravaggio, Adorarea lui Pinturicchio, mormintele de sub arcele triumfale modificate de Sansovino, sau fereastra cu vitralii executata de Guillaume de Marcillat. In jurul orei 18 am hotarit sa facem cale intoarsa catre Monterotondo pentru a ne pregati de seara de revelion ce avea sa urmeze intr-un local romanesc ( italienii dupa 12 noaptea trag obloanele la geamuri si dorm sau joaca carti ,exclus muzica sau dans), unde am dansat chiuit si mincat romaneste (mult) Prima zi dupa anul nou a plouat motiv pentru a ne reface dupa distractie iar pe seara am mers la patinuar.
In urmatoarea zi destinatia a fost clara : 1. Vaticanul In acest micut oras-stat este caminul Papalitatii, al celui mai mare muzeu al lumii si al celei mai mari biserici cu uimitoarea sa capodopera – plafonul Capelei Sixtine, pictat de Michelangelo. Intre zidurile Vaticanului se afla Catedrala Sf. Petru, minunata Capela Sixtina, gradini luxuriante, apartamente cu peretii impodobiti cu fresce de Fra Angelico, Rafael si Pinturicchio si 10 muzee. Acestea din urma includ colectii de antichitati egiptene, grecesti, etrusce si romane, arta paleo-crestina, renascentista si moderna, dar si o exceptionala colectie etnografica. Inima statului Vatican „bate” în centrul Romei Orice muritor de rând care ajunge în Roma nu trebuie să ocolească Vaticanul, „inima” care bate în Roma. Bazilica San Pietro și Capela Sixtină și-au câștigat demult celebritatea. Piața San Pietro pare că te strivește sub măreția sa. Lumina pare că iese din ziduri și din sculpturi și se refugiază apoi în apa fântânilor.
Bazilica San Pietro, al doilea locaș al creștinătății ca mărime, este principalul punct de atracție din piața cu același nume. Capela Sixtină nu ni se dă voie să imortalizăm celebra creație a lui Michelangelor. „No photo!”, „No photo!” se aude la interval de câteva secunde. În camera pictată de Michelangelo sunt doar câteva băncuțe pe care îți poți odihni oasele obosite după atâta umblat prin muzeu. Mai sunt câteva trepte de marmură, însă forțele de ordine nu ne lasă să le atingem. Marile creații se privesc din picioare. Dupa ce am vizitat Vaticanul am mers la o pizzerie super Pizza Grande, si am papat pizza cu panino , traditionala lor , A urmat apoi sesiunea de shopping a mea pe care am facut-o la Roma in galeriile centrale ( un fel de mall) de unde mi-am achizitionat cateva hainute printre care si o minunata haina de blana la un pret super avantajos si bineinteles frecventele suveniruri pt cei de acasa .
In ultima zi am preferat sa cimentam toate cele vazute si s a ne relaxam ochii in natura . Ca atare am ales Tivoli : o localitate aflata la 30 de km de Roma , un orasel cu diferite vestige antice in care am vizitat Villa d’Este , vestita in special datorita gradinilor sale si numeroaselor havuzuri ( izvoare) cu care este infrumusetata . Gradina executata in 1550 de Pirro Ligorio consta in doua parti diferie unite prin trei bazine pentru pesti si prin havuzul lui Neptun . Partea gradinii de pe pantele colinei pe care vila este amplasata este divizata de un sir de treceri unde se afla havuzuri cum ar fi : Havuzul Dragonului Havuzul Prozerpinei , Havuzul Tivoli numit si cele 100 de Havuzuri si Fontana de’l Bicchier One la care constructie a participat si Bernini . In zona de jos a gradinilor sunt niste grote imaginare pe teme fantastice . Sotul a ramas consternat in cate moduri poate infrumuseta un peisaj apa prin curgerea sau statinarea ei iar eu am imortalizat cu contiiciozitate prin fotografie din mai multe unghiri fiecare colt al gradinii pina am epuizat 2GB de memorie ai aparatului.
As mai vrea sa va adaug ca in tot acest periplu eu si sotul meu am avut fiecare aparatul de fotografiat imortalizind momentelesi monumentele fiecare prin viziunea proprie In final vazand toate aceste frumuseti ale lumii antice ne-am dat seama ca tot ce vizitasem inainte de acest concediu fusese de prisos si fad palind cu mult in fata imaginilor lasate in memorie acest muzeu in aer liber , Roma impreuna cu periferile ei , intelegand ca daca vrem sa vedem lucruri cu adevarat valoroase va trebui sa vizitezi poli istoriei antice si anume Roma si Constantinopol pe care l-am vizitat de curand .
1 comentariu