Tabu
Concurs

Jurnal de călătorie, Emilia – Viena!

Viena, te mai vizitez!

Tocmai am vizitat capitala Austriei. Am parcurs 2200 km dus-intors, cu masina. Drumul a fost lung si am ajuns, la intoarcere, in aproximativ 17 h. Distanta dintre Viena si Nadlac a fost strabatuta in doar 6 h, asta datorita autostrazilor de la austrieci si unguri. Am pierdut foarte mult timp pe drumurile din Romania, din cauza aglomeratiei creata de tiruri, dar si din cauza limitelor de viteza, prezente la tot pasul. Am petrecut 3 zile fantastice la Viena, intr-un hotel localizat in centrul orasului. Vineri, in prima zi, am reusit sa vizitam Catedrala Sfantul Stefan si o parte din stradutele din centrul orasului. Sambata am vizitat Schonbrunnul, palatul Hofburg, Votivkirche, cladirea Parlamentului, cladirea Operei, ne-am plimbat pe malul Dunarii si am ratacit pe stradutele cochete din centrul Vienei.

Duminica am avut program de voie, pana la plecare, adica la ora 11 dimineata. Conditiile de cazare au fost excelente, chiar daca hotelul Kolping Wien-Zentral este prezentat ca avand 2 stele. Spatiul din camera era destul de generos, iar, in baie, cuvantul de ordine era curatenia. In pretul camerei a fost inclus si micul dejun, cu bufet suedez. Pentru parcarea masinii la subsolul hotelului, am platit 12 euro pe zi. Sigur ca pe toti cei care vrem sa vizitam Viena, ne intereseaza sa ne facem o idee despre costurile pe care le implica o astfel de calatorie.

Sa incepem cu cazarea. Pentru o camera dubla intr-un hotel din centru Vienei ( hotelul Kolping Wien-Zentral), platiti 60 euro pe zi cu mic dejun inclus (bufet suedez). Camera are televizor, telefon, seif, baie, dulapuri pentru depozitarea hainelor, 2 scaune, 2 noptiere, un radio cu ceas si o masa. Desi vizitatorul primeste un bon pentru a se prezenta cu el la micul dejun, nimeni nu verifica persoanele care se bucura de bunatatile de la restaurantul hotelului. Se pune foarte mult accentul pe increderea in turisti, nimeni nefiind interesat sa se ocupe de verificarea in detaliu a unor aspecte atat de des controlate la noi in tara.

Mancarea este destul de scumpa in cazul in care vrei sa o servesti in oras, la un restaurant. Insa, daca vrei sa cumperi mancare de la un hipermarket, preturile nu difera cu nimic fata de cele din Romania. In cazul in care vreti sa manancati la restaurant, o ciorba costa in jur de 6 euro, un snitel vienez vreo 11 euro, un meniu la McDonald’s in jur de 10 euro. Fast-food-urile erau peste tot, prin centrul Vienei, astfel incat puteai sa scapi de grija pranzului la un pret mai mic: o felie maricica de pizza, o gasesti si la 1, 5 euro, un kebab gustos la 3,5 euro, iar un hotdog la 2,9 euro.

Pe strada Mariahilferstrasse, poti face cumparaturi la preturi cat de cat accesibile, insa poti sa te relaxezi si la cafenelele Tchibo sau Starbucks. Foarte convenabil este restaurantul Vapiano, de pe strada Mariahilfer, deoarece functioneaza in regim de autoservire, iar tot ce consumi, se inregistreaza pe un card, care prefigureaza nota de plata. Vizitele muzeelor sunt destul de costisitoare, insa merita tot efortul. Pentru vizitarea camerelor fastuoase de la etajul nobil al palatului Schonbrunn (Imperial Tour), pretul unui bilet este de 9,5 euro.

 La Hofburg, biletul de intrare pentru Muzeul de Argintarie, Muzeul Sisi si Apartamentele Imperiale costa 9,90 euro pentru adulti, 5,90 euro pentru copii si 8,90 euro pentru studenti. Am fost foarte incantata ca, la palatul Hofburg, muzeele erau dotate si cu audioghiduri in limba romana. La hotel, pentru o zi, parcarea unei masini costa 12 euro. Pretul unui litru de benzina este de 1,23 euro, iar vinieta pentru 4 zile costa 7,7 euro. In cazul in care vrei sa te plimbi, e indicat sa folosesti mijloacele de transport in comun, pretul unei cartele pe toate mijloacele de transport, pentru o zi, costand 4,5 euro. Transportul in comun este lejer si nu exista aglomeratia pe care o intalniti in Bucuresti. Mai mult de atat, daca veti calatori cu metroul, veti avea bucuria de a va delecta privirea cu privelisti din oras, deoarece vienezii au si metrou de suprafata. Daca ar fi sa redau punctele forte ale Viena, as avea multe de spus. Oamenii de acolo sunt foarte calmi, civilizati, foarte amabili.

Pana sa gasim hotelul, care era localizat pe Gumperdorferstrasse, o straduta din centrul Vienei, am fost ajutati de indicatiile amabile ale unor vienezi. Destul de neplacut a fost faptul ca destul de multi austrieci nu vorbesc engleza sau orice alta limba straina si iti raspund amabil, la orice intrebare, in limba germana. Orice fel de regula este respectata de catre austrieci, astfel incat aproape nimic nu functioneaza pe baza de control. La metrou, nu exista bare de acces, oamenii intra la metrou dupa ce isi scaneaza cartela si atat. Mai pe romaneste, poti sa intri si sa te plimbi gratis cu metroul. Daca esti prins ca fumezi in metrou, amenda este de 50 euro. In trenurile de metrou exista la tot pasul indicatoare de prioritate acordata persoanelor invalide, in varsta, gravidelor si a familiilor cu copii. In interiorul autobuzului, exista automate pentru bilete, folosite destul de des de catre austrieci.

Ceva care mi-a placut mult a fost modalitatea de distribuire a ziarelor si a revistelor, care sunt cocotate pe mai multi stalpi, inchise in niste folii de plastic, pentru a le proteja de conditiile meteo, iar deasupra foliilor este trecut pretul. Banii pentru ziare/reviste sunt pusi in niste cutii metalice amplasate tot pe stalp. Asa se usureaza lumea de puzderia de chioscuri, de vanzatori volanti. La hotel, ni s-au inmanat niste bonulete pe baza carora ni se servea micul dejun. Surpriza, nimeni nu a verificat acel bonulet, nimeni nu te intreba cine esti si ce cauti in restaurant. Cuvantul care ii caracterizeaza pe austrieci este fara indoiala – increderea. Dezordine si mizerie, am reusit sa surprind si la ei, dar asta s-a intamplat dupa un targ de vechituri care a avut loc intr-o zi ploioasa de weekend. Vanzatori de produse second hand si-au strans repede marfa buna, iar cutiile si o parte din marfa de slaba calitate au fost abandonate in piata.

In ceea ce priveste munca, omul este respectat mai mult de catre austrieci. Programul de lucru este foarte lejer, sambata, magazinele sunt deschise pana la ora 18, iar duminica, cele mai multe magazine si hipermarketuri sunt inchise. Asa ca, daca vizitati Viena, nu rezervati ziua de duminica pentru cumpararea de suveniruri!

ARTICOLE SIMILARE

Å¢inută de cocktail, Anita!

realitatea

Jurnal de călătorie, Irina – Mamaia

realitatea

Castiga una din cele 4 invitatii duble la Bucharest Fashion Week!

Castiga o invitatie dubla la piesa MA INTORC DE DEPARTE

Å¢inută de cocktail, Raluca Nicoleta!

realitatea

A doua lună de “Tabu caută designer” s-a încheiat

realitatea

Scrie un comentariu