Tabu
CULTURESlider

Jurnalul unei adolescente poloneze ucise de nazişti va fi publicat după 70 de ani

Jurnalul secret al unei adolescente poloneze, ucise de nazişti în 1942, va fi publicat după 70 de ani, timp în care a fost păstrat într-un seif, scrie BBC.

Anne Frank a murit de tifos în lagărul de concentrare Bergen-Belsen la începutul anului 1945.

Renia’s Diary: A Young Girl’s Life in the Shadow of the Holocaust a fost lansat de membrii familiei autoarei, cartea fiind comparată cu jurnalul Annei Frank. Anne Frank este fata evreică germană, care a căzut victimă genocidului nazist din cel de-al Doilea Război Mondial. Este cunoscută datorită jurnalului pe care l-a ținut în ascunzătoarea din Amsterdam, înainte de a fi arestată.

Sora ei Elizabeth a spus: „Am citit doar o parte din carte pentru că obişnuiesc să plâng tot timpul”. Elizabeth, care şi-a schimbat numele din Ariana, îşi aminteşte de sora ei ca despre „o fată foarte liniştită şi gânditoare”. Ea i-a declarat Rebeccăi Jones, corespondent BBC Arts, că sora ei a fost „precum mama mea surogat”. „Era foarte inteligentă. Era liderul programului de literatură din şcoala ei. Şi era foarte, foarte blândă şi mereu grijulie”.

Renia Spiegel, din Przemysl, sud-estul Poloniei, şi-a început cartea, care va fi lansată în Marea Britanie pe 19 septembrie, atunci când avea 15 ani. Paginile oferă o primă privire asupra atacurilor cu bombă, care o forţau să se ascundă, dar şi asupra dispariţiilor familiilor de evrei din ghetoul polonez.

În afară de poveştile horror, Renia – care aspira să devină poetă – descrie cum s-a îndrăgostit prima dată de un băiat pe nume Zygmunt Schwarzer. Ei s-au sărutat prima dată cu câteva ore înainte ca naziştii să ajungă în oraşul ei. Ea a fost ucisă de soldaţi în iulie 1942 la vârsta de 18 ani după ce au descoperit-o ascunsă în podul unei case.

Zygmunt a scris pasajul final emoţionant din carte după moartea ei. El a fost deportat la Auschwitz, dar a supravieţuit lagărului morţii şi a devenit doctor în armata americană. În 1950, a regăsit-o pe Elizabeth, sora Reniei, şi pe mama Róża în New York.

„A fost o experienţă şocantă”, a spus fiica lui Elizabeth, Alexandra Bellak. „A fost prima dată când mama şi cu mine am văzut cartea. Am fost singurele două supravieţuitoare. Mama nu şi-a revenit niciodată după moartea surorii mele”.

Cartea a fost proiectul Alexandrei, care a tradus-o din poloneză în engleză pentru a o putea citi. Elizabeth a fost copleşită de povestea din carte când a primit-o de la Zygmunt, aşa că a păstrat-o într-un seif. În 2012, Alexandra a decis să traducă jurnalul pentru a descoperi mai multe lucruri despre mătuşa sa.

ARTICOLE SIMILARE

STING in concert la Bucuresti

realitatea

Alina Laufer, prima imagine din spital. Cum arată după ce a născut prematur

Andreea Damian

Despre această forță a naturii numită Dolly Parton și de ce vă recomand „Dolly Parton’s Heartstrings”

Dora Constantinovici

Premiile Emmy 2023. Cine luptă pentru un Emmy. Lista nominalizărilor

Andreea Damian

Piesa vestimentară cu aer parizian în care merită să investești

Andreea Damian

Nadine, situaţie bizară în Franţa! Motivul pentru care a fost certată de furnizorul de electricitate

Andreea Damian

1 comentariu

Scrie un comentariu