Vedetele de la Hollywood strălucesc pe covorul roșu, dar în spatele aspectului lor impecabil stau o serie de eforturi inumane de a rezista tentațiilor culinare și de a se menține în formă.
Un studiu recent a scos la iveală că dietele starurilor de peste Ocean ne îmbolnăvesc de depresie, ba mai mult, ne fac să câștigăm mai multe kilograme decât ne-am propus să dăm jos.
Glutenul, produsele lactate, grăsimile, zahărul rafinat, carnea sunt doar câteva produse pe care vedete precum Gwyneth Paltrow, Beyonce sau Kim Kardashian le-au scos din alimentația lor pentru totdeauna. Pentru un om de rând, însă, excluderea lor fără vreo recomandare medicală din partea unui nutriționist ar însemna îmbolnăvirea garantat.
Există motive medicale pentru eliminarea unor ingrediente dacă suferiți de boala celiacă, de exemplu. Dar, altfel, este posibil să privați organismul de substanțe nutritive vitale și să riscați osteoporoza, anemia sau chiar diabetul.
Gwyneth Paltrow și dieta cu suc
Gwyneth Paltrow susține că dietele cu suc sunt o modalitate bună de detoxifiere prin “reducerea cantității de alimente pe care sistemul digestiv trebuie să o digere”.
Alimente permise: Fructe și legume. Unele diete cu suc includ nuci și semințe.
Alimente interzise: Carne, pește, lactate, ouă, carbohidrați, grăsimi animale, zahăr.
Probleme întâmpinate: Constipație, slăbiciune musculară, concentrare scăzută, creștere în greutate, deteriorarea dinților.
Dietele cu sucuri sunt prea radicale și nesustenabile din mai multe motive. Mai întâi de toate, lipsa de calorii este o preocupare. Când fructul este stors, fibrele se pierd și zahărul din fruct devine “liber”. Fără fibre suficiente, scaunele nu se pot forma corect în intestin, ducând la constipație sau diaree. Dieta este, de asemenea, extrem de scăzută în proteine, cu excepția cazului în care sunt incluse nuci.
Risc pentru sănătate RIDICAT
Beyonce și dieta vegană
Alimente permise: Fructe, legume, carbohidrati, zahăr, nuci, semințe, grăsimi vegetale, fasole, leguminoase, cereale integrale.
Alimente interzise: Carne, pește, ouă, lactate, grăsimi animale, gelatină.
Probleme întâmpinate: Slăbiciune muscular, carențe devitamina B12, vitamina D și deficiențe de iod care pot afecta metabolismul.
Veganii riscă să nu obțină o gamă suficientă de proteine, esențiale pentru creștere, construind mușchii și reparând fiecare celulă din organism. Vitamina B12 – care mărește nivelul de dispoziție și de energie – se găsește numai în cantități substanțiale în alimentele animale.Prin urmare, este recomandat un supliment. Iodul – esențial pentru producerea hormonilor tiroidieni care reglează metabolismul – se regăsește în lapte, ouă și peștele alb. Cu toate acestea, cu o suplimentare adecvată, cu o dietă vegană este posibil să fii perfect sănătoasă.
Risc pentru sănătate MEDIU
Dieta fără lactate
Majoritatea persoanelor care au intoleranță la lactoză consumă iaurt, unt și brânză tare, deoarece acestea conțin cantități mici de lactoză. Cu toate acestea, cei cu alergie la lapte (sensibili la proteinele din lapte) trebuie să evite toate formele de produse lactate.
Alimente permise: Carne, pește, fructe, legume, leguminoase, zahăr, grăsime animală, nuci, semințe, uleiuri vegetale.
Alimente interzise: Lapte, iaurt, unt, brânză, prăjituri, biscuiți, produse de patiserie, înghețată, ciocolată cu lapte.
Probleme întâmpinate: Deficit de calciu, densitatea osoasă redusă, risc crescut de osteoporoză și osteoartrită.
Calciul este esențial pentru oase sănătoase, iar produsele lactate oferă o modalitate ușoară de a obține un aport zilnic recomandat de 800 mg, dat fiind faptul că există 240 mg în 200 ml de lapte. Deși există legume cu calciu, ar trebui să mănânci câteva pungi de spanac pentru a înlocui un pahar cu lapte. Vitamina D, regăsită în peștele gras și ouă, este esențială pentru absorbția calciului și pentru un sistem imunitar sănătos.
Kim Kardashian și dieta Ketogenică
Dieta ketogenică presupune consumul de grăsimi și proteine, fiind eliminați carbohidrații în cea mai mare parte. Odată ce organismul este privat de carbohidrați, intră într-o stare cunoscută sub numele de cetoză, în care atât grăsimea din dietă, cât și cea depusă în exces pe corp sunt transformate în cetone în ficat și folosite drept combustibil pentru creier și mușchi. Această dietă forțează corpul să se energizeze singur cu ajutorul grăsimilor, nu al zahărului, și prezintă o serie de beneficii pentru sănătatea femeilor.
Alimente permise: Carne, pește, lapte, nuci, ouă, fructe, câteva legume cu frunze verzi, grăsimi animale, gelatină.
Aliemente interzise: orice fel de cereale si produse derivate (fulgi, paste, paine), porumb, cartofi, fructe (cu cateva exceptii), lactate nefermentate (pot contine lactoza, zaharul din lapte), miere, zahar, bauturi carbogazoase, alcool.
Probleme: “Ceto gripă”, simptome care includ oboseală, oboseală cerebrală, somn sărac, dureri musculare, respirație urât mirositoare.
O lipsă de calorii ar putea forța distrugerea proteinei din mușchi pentru energie, ducând la oboseală extremă și dureri musculare dacă dieta este continuată pe termen lung. Pe măsură ce corpul arde grăsimi, cetonele sunt produse în salivă, provocând un gust metalic și un miros neplăcut. Cantitatea redusă de fructe, legume și leguminoase poate provoca deficiențe vitaminice și minerale, ceea ce duce la crampe, palpitații și constipație.
Risc pentru sănătate RIDICAT
Megan Fox și Dieta Paleo
Alimente permise: Carne slabă, pește, ouă, nuci, fructe, unele legume, grăsimi animale, uleiuri vegetale.
Alimente interzise: Lactate, leguminoase, fasole, legume care conțin amidon, leguminoase, zahăr, sare, carne grasă.
Probleme întâmpinate: Este posibil ca mâncând prea multă carne și prea puține fibre, crește riscul bolilor de inima și a unor tipuri de cancer.
Este bine cunoscut faptul că o dietă bogată în fibre poate reduce riscul multor afecțiuni cum ar fi cancerul intestinal și bolile de inimă. Dacă se consumă o cantitate mare de carne roșie, există un risc crescut de boli cardiace, anumite tipuri de cancer și accident vascular cerebral.
Risc pentru sănătate MEDIU
Dieta fără gluten
Glutenul este o proteină care se găsește în grâu, secară și orz. Deși doar 5% din populația lumii suferă de alergie la gluten (boala celiacă) sau o intoleranță nespecifică la gluten, un sfert dintre consumatori nu consumă gluten, potrivit unui studiu.
Alimente permise: carne, pește, lactate, ouă, grăsimi animale, uleiuri vegetale, fructe, unele legume, nuci, fasole, zahăr, carbohidrați fără gluten, cum ar fi cartofi de orez și alternative lipsite de gluten.
Alimente interzise: Alimente pe bază de grâu, cum ar fi prăjituri, pâine făcută cu grâu, secară sau orz, biscuiți, produse de patiserie, paste, cuscus, biscuiți, orz, oțet de malț, sos de soia, bere/
Probleme întâmpinate: Creșterea în greutate în exces, lipsa fibrelor din organism.
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Hertfordshire a constatat că, în medie, alternativele fără gluten conțin mai multe grăsimi, sare și zahăr decât echivalentele lor cu gluten, crescând astfel riscul de creștere în greutate.
Risc pentru sănătate SCĂZUT
Dieta săracă în grăsimi
Alimente permise: Ovăz, pâine integrală, orez, paste făinoase, iaurt cu conținut scăzut de grăsimi, fructe, legume, carne slabă cum ar fi carnea de pui și curcan, pește alb, zahăr (în cantități mici).
Alimente interzise: Carne rosie, brânză, unt, gălbenușuri de ou, produse de patiserie, prăjituri, biscuiți, avocado, nuci, semințe.
Probleme întâmpinate: Libidoul scăzut, creșterea în greutate.
Corpul folosește grăsimi saturate pentru a sintetiza colesterolul care este apoi folosit pentru a crea hormonii sexuali testosteron și estrogen. Deci o dietă cu conținut scăzut de grăsimi poate contribui la un libido scăzut.
Risc pentru sănătate MEDIU