Aproximativ 19.000 de persoane au semnat o petiție prin care solicită guvernului japonez să modifice codul vestimentar prin care femeile sunt obligate să poarte tocuri înalte la locul de muncă.
Petiția a fost lansată de Yumi Ishikawa, care spune că a fost obligată să poarte tocuri înalte deși lucra pentru o firmă de pompe funebre. Postările ei pe Twitter despre această problemă au devenit virale, cu mai mult de 30.000 de distribuiri. „Astăzi (luni, 3 iunie 2019), am depus o petiţie pentru a solicita o lege care să interzică angajatorilor să impună femeilor purtarea tocurilor înalte, lucru care reprezintă discriminare sexuală şi constituie hărţuire”, a declarat Ishikawa reporterilor, după ce s-a întâlnit cu responsabili din ministerul Muncii, potrivit The Guardian.
Campania se desfășoară sub sloganul „#KuToo”, un joc de cuvinte între „kutsu” (pantof) şi „kutsuu” (durere) și se referă și la mișcarea #MeToo, potrivit Kyodo News.
Semnatarii petiției spun că purtarea tocurilor înalte este considerată obligatorie atunci când se depun cereri pentru un loc de muncă. Yumi Ishikawa, de asemenea, actriță, a declarat: „Sper că această campanie va schimba norma socială, astfel încât să nu fie considerat un obicei prost atunci când o femeie poartă pantofi cu talpă joasă, ca și bărbații”.
Nu este prima dată când a fost lansată o campanie pentru a schimba codurile vestimentare la locul de muncă în cazul femeilor. Nicola Thorp a înființat o petiție care solicita modificarea legilor codului britanic de îmbrăcăminte după ce i s-a cerut să poarte tocuri înalte la o companie de finanțare. Cazul ei a determinat începerea unei anchete privind codurile vestimentare la locul de muncă de către un comitet de deputați, care a adus în discuție și alte cazuri din Marea Britanie. Cu toate acestea, guvernul a refuzat să modifice legea, pretinzând că există deja o cale de atac în temeiul Legii privind egalitatea din 2010.
În 2015, directorul festivalului de film de la Cannes și-a cerut scuze pentru că femeilor li s-a refuzat accesul pe covorul roșu pentru că nu au purtat tocuri înalte. Festivalul de Film de la Cannes a păstrat codul vestimentar, în ciuda unui protest al actriței Julia Roberts, care în anul următor a pățit desculță pe covorul roșu. În 2017, în provincia Columbia Britanică din Canada a interzis companiilor să impună angajatelor purtarea tocurilor înalte, calificând această practică drept periculoasă şi discriminatorie.
2 comentarii