Viata adolescentina este unul dintre cele mai discutate subiecte ale zilelor noastre. Ce fac adolescentii? Cum sunt adolescentii? Ce vor adolescentii? Toata lumea isi adreseaza aceste intrebari, in speranta ca va reusi sa rezolve misterul care ii priveste pe acesti indivizi aflati la granita dintre copil si adult. Astazi venim si noi cu o intrebare: oare cum se intampla maturizarea adolescentilor?
Lamurirea termenilor…
Maturizarea reprezinta dezvoltarea deplina (fizica si intelectuala) a unui individ, iar adolescentii sunt persoanele aflate intre pubertate si viata de adult. Practic, atunci cand vorbim despre “maturizarea adolescentilor”, nu mai vorbim despre adolescenti, fiindca, asa cum ne dam seama, adolescentii dezvoltati deplin, deci maturi, sunt adulti, adica trec in urmatoarea etapa a vietii.
Mai plastic, am putea sa ne imaginam aceasta maturizare ca pe o ploaie benefica plantelor, in urma careia acestea cresc, se dezvolta.
Asadar, stropii despre care alegem sa vorbim astazi sunt cel biologic, cel intelectual si cel emotional.
Stropul biologic
Este destul de simplu: omul este o parte a naturii, nu stim daca cea mai importanta sau complexa, dar stim ca este o veriga din acest lant pe care il numim “natura”. Fiind un element integrant al firii, si el traverseaza multe dintre procesele pe care le experimenteaza si alte fiinte de pe planeta. Unul dintre ele este maturizarea, “ploaia” noastra.
Se stie ca omul se dezvolta treptat, putin cate putin. Poate cea mai controversata maturizare din cate incearca el in viata sa este cea de la varsta adolescentei, cand va trebui “sa se transforme” in ceva aproape nou, intr-un adult.
Asa cum e de inteles, maturizarea se intampla cu toate fiintele umane sanatoase. Ea nu se poate opri, nu este un fenomen impotriva caruia putem sa ne revoltam, este un firesc al vietii, o piesa ce face parte din puzzle-ul destinului nostru.
Cu toate acestea, maturizarea nu se poate impiedica, dar poate lua forma vasului in care este pusa. Si aici intra in scena ceilalti doi “stropi” ai ei.
Stropul intelectual
Segmentul intelectual al maturitatii nu este absolut, el poate fi diferit de la persoana la persoana, pentru ca poate fi influentat de mai multi factori.
De pilda, putem vorbi despre un adolescent care provine dintr-o familie dezavantajata din mediul rural. Parintii sai se ocupa cu agricultura si nu i-au insuflat nici lui vreo alta versiune pentru propria viata. Astfel ca, atunci cand va ajunge in clasa a X-a, parintii ii vor recomanda sa nu isi mai continue studiile, pentru ca, pentru viata lui viitoare, ce a invatat pana la acel moment ii este suficient. Poate adolescentul nostru nu isi va intelege prea bine nici maturizarea biologica (anatomia se studiaza in clasa a XI-a), cine stie? Avem de-a face in cazul de fata cu o maturizare intelectuala a unui adolescent, influentata de factorul familial si al mediului de trai. Iar exemplele pot merge mai departe.
Stropul emotional
Acesta este, de departe, cel mai greoi strop al ploii numite “maturizare”.
Adolescentii experimenteaza tot soiul de stari si sentimente, de senzatii si emotii. Descopera multe dintre cele care le-au fost “interzise” pana atunci, iar interiorul lor emotional este, de multe ori, precum un carusel – ceea ce nu este deloc un lucru rau, asa cum ne lasa sa credem cele mai multe puncte de vedere.
Emotiile adolescentilor sunt cateodata urmarile unor procese hormonale, deci au o legatura cu transformarea biologica. De aceea, maturizarea emotionala a acestor indivizi se va petrece treptat, poate in cel mai indelungat timp dintre cele trei dezvoltari, intrucat ea se poate intampla doar daca adolescentul este invatat sa isi inteleaga si sa isi accepte trupul, in primul rand. Apoi, e recomandat sa fie invatat sa comunice, sa ia contact cu cat mai diverse situatii sociale si interumane. Pe scurt, adolescentii se vor maturiza emotional daca vor verifica empiric ce se ascunde in sufletul lor.
In loc de incheiere…
…un mic sfat: invatati sa intelegeti natura in profunzimea ei, pentru ca din ea face parte omul, cu tot ceea ce tine de el.