Aportul lămâii în tratarea cu succes şi vindecarea unor afecţiuni nu mai poate fi pus la îndoială. Vom încerca să enumerăm în continuare câteva remedii tradiţionale atribuite “fructului de aur”.
Compoziţia chimică a lămâiei ne asigură o apărare naturală împotriva infecţiilor interioare şi exterioare. Sucul de lămâie ajută la dezvoltarea globulelor albe, mărind astfel eficienţa sistemului imunitar. De asemenea, lămâia ajută indigestia, măreşte pofta de mâncare dar ajută şi la absorbţia calciului şi a fierului din aliemnte.
Gripe şi stări febrile: Se amestecă o parte miere şi două părţi lămâie;
Oxiuri: Se pisează sâmburii de la 3 lămâi şi se amestecă cu 5 linguri de miere. Se ia câte o linguriţă dimineaţa, pe stomacul gol. Se poate folosi şi un decoct din lămâia întreagă care se face fierbând-o 30 de minute în jumătate de litru de apă.
Hemoragii nazale: Tampoane de vată îmbibate cu suc de lămâie;
Migrene: Comprese cu felii de lămâie pe frunte şi comprese cu suc pe tâmple;
Sinuzită: Picături în nas cu suc de 5-7 pe zi;
Afte şi stomatite: Se clăteşte gura cu un amestec de zeamă de la o lămâie şi o lingură de miere.
Blefarite: 2-3 picături de suc în ochi (o picătură în cazul sugarilor)
Obezitate: Într-o cană se infuzează ceai de muşeţel deasupra căruia au fost aşezate feliile tăiate rotund de la o lămâie. Se lasă la macerat peste noapte şi se bea dimineaţa pe stomacul gol;
Răni infectate: Suc de lămâie direct pe plagă sau comprese. Are şi rol de hemostatic.
Degerături: Frecţii cu o lămâie tăiată în 8. Se poate face şi preventiv.
Acest material a fost preluat din arhiva revistei “Bucătăria pentru toţi”. Mai multe detalii pe www.bpt.ro