Tabu
HEALTH

Legătura dintre mersul pe jos și încetinirea procesului de îmbătrânire

Mersul într-un ritm alert ajută la dezvoltarea mușchilor, dar îi menține și la o vârstă biologică mai tânără. Aceasta este concluzia unui mare studiu britanic, publicat miercuri, 20 aprilie, în revista Communications Biology.

Bun pentru activarea mușchilor, a inimii și a respirației, mersul activ este considerat „merul pentru sănătate”. O echipă de cercetători britanici de la Universitatea din Leicester a arătat că ritmul mersului poate influența starea de sănătate a celulelor noastre. Lucrarea lor, publicată miercuri, 20 aprilie, în revista medicală Communications Biology, raportează că de la 6 km/h practica încetinește îmbătrânirea noastră celulară, până la întinerirea vârstei noastre biologice. Astfel, conform descoperirilor lor, un mers obișnuit de 56 de ani ar avea o vârstă biologică medie de 40, sau cu 16 ani mai tânăr.

Pentru a ajunge la acest rezultat, oamenii de știință au analizat datele genetice a 405.981 de britanici, preluate de la UK Biobank, o bază de date biomedicală. În special, ei au comparat starea cromozomilor lor, mai ales a telomerilor, cu obiceiurile lor de mers pe jos. Pentru a înțelege mai bine, telomerii sunt „capsele” de protecție situate la capătul cromozomilor. Pe măsură ce îmbătrânim, acestea se scurtează, ca o lumânare aprinsă, și contribuie treptat la dezvoltarea bolilor legate de înaintarea în vârstă. Lungimea lor este deci un indicator determinant al vârstei biologice.

În urma acestei analize, s-a constatat că persoanele care merg mai repede, în medie, au telomeri mai lungi decât indivizii al căror mers este mai lent. „Intensitatea cu care este efectuată mișcarea obișnuită de mers fitness poate fi importantă pentru sănătate, indiferent de cantitatea totală efectuată”, spune Paddy Dempsey, cercetător specializat în domeniul activității fizice și autor principal al studiului.

ARTICOLE SIMILARE

Motivele pentru care uneori ne trezim cu brațele amorțite

Andreea Damian

Alimente care te înfometează în loc să te sature

Andreea Damian

De ce vibratoarele sunt de fapt utile femeilor. Medicii au început să le prescrie pacientelor

Andreea Damian

Secretele deliciosului borş ucrainean. Cum se găteşte – rețeta, pas cu pas

Andreea Damian

De ce pacientele cu infarct trebuie să fie tratate de medici femei

Andreea Damian

Cum se va schimba corpul tău dacă începi să mănânci 3 curmale în fiecare zi timp de o săptămână

Andreea Damian

Scrie un comentariu