Un studiu arată că în cazul femeilor care fac sex mai puțin, menopauza se instalează mai devreme.
Cercetătorii britanici au descoperit că menopauza debutează mai târziu la femeile care au făcut sex cel puțin o dată pe săptămâna față de cele care au făcut sex mai rar.
Deși studiul nu a analizat motivul acestei legături interesante între sex și menopazuă, autorii au spus că urmele fizice ale sexului pot semnala organismului că există posibilitatea de a rămâne însărcinată. Dar la femeile care nu fac sex frecvent la vârsta a doua, instalarea menopauzei mai devreme poate avea cauze biologice.
„Dacă nu vei face copii, nu are rost să ovulezi – e mai bine să folosești această energie în altă parte”, a spus Megan Arnot, autorul principal al studiului și candidat la doctorat în antropologie evolutivă la University College London. În timpul ovulației, o femeie este mai susceptibilă la boli, deoarece sistemul imunitar este afectat, a spus Arnot. Dacă sarcina este puțin probabilă din cauza lipsei de activitate sexuală, asta înseamnă că nu ar fi benefic pentru organism să aloce energie procesului de ovulație.
În schimb, a spus ea, concluziile susțin „Ipoteza bunicii”. Această teorie sugerează că monogamia și longevitatea există astăzi pentru că bunicile de mult, cu mult timp în urmă, au încetat să mai fie decente fertile înainte de a ajunge la sfârșitul vieții lor naturale. Că prin pierderea propriei fertilități la menopauză, bunica a generat de fapt un număr mai mare de descendenți în liniile lor de origine și a făcut posibil ca oamenii să se îndrăgostească și să trăiască încă 80 de ani în prezent.
Deoarece rolul bunicilor a devenit mai valoros pentru supraviețuirea copiilor mici, bunicile au început să trăiască mai mult după menopauză. Ele au devenit la fel de valoroase pentru societatea infertilă ca atunci când erau fertile. Din moment ce trăiau mai mult, ei puteau avea grijă de mai mulți nepoți, eliberându-i pe copii să aibă mai mulți copii în succesiune mai rapidă.
Cercetarea se bazează Study of Women’s Health Across the Nation, un studiu despre sănătatea femeilor aflate la vârsa de mijloc, care a început în 1996. Cele aproape 3.000 de femei din baza de date au avut o vârstă medie de 45 de ani când a început studiul, au avut în medie doi copii și erau în mare parte fie căsătorite fie într-o relație. Aproximativ 45% dintre femei au intrat la menopauză, în mod natural, la vârsta de 52 de ani. Interviurile au fost realizate pe o perioadă de 10 ani. Este pentru prima dată când un studiu a arătat că există o legătură între frecvența sexului și debutul menopauzei.