Leonard a recunoscut că este homosexual şi că, de zece ani, trăieşte cu Miguel, un spaniol pe care l-a cunoscut în România. Cei doi locuiesc în oraşul Reading din Anglia.
La finele anului trecut, ei au sărbătorit cu mare fast povestea lor de dragoste, care a împlinit un deceniu. Au organizat o petrecere la ei acasă, de la care nu au lipsit şampania şi tortul. Leonard a ţinut să împărtăşească acest moment emoţionant cu prietenii de pe Facebook, postând fotografii de la aniversare, care-l surprind fericit, alături de Miguel.
Deşi e absolvent de Medicină, Leonard a devenit cunoscut datorită emisiunilor pe care le-a prezentat la TVR, încă din 1991. La începutul carierei, el a prezentat rubrici la “Veniţi cu noi pe programul 2”, “Universal Şotron”, “Şapte note fermecate”, iar apoi a lansat “TOP 3, 2, 1”. A prezentat şi realizat multe programe de divertisment, unele fiind premiere în media românească: “Pariaţi pe campion ”, “Tele- estival”; “Interactiv Tele- Joc”, “Golful temerarilor” “Care pe care”, “Sfinx”. Miron a prezentat şi a realizat de-a lungul anilor emisiuni educative: “Măseaua de minte”, “Sănătate, că-i mai bună decât toate”, “Scuzaţi, pardon, mersi”. În 1995 a realizat prima emisiune adresată persoanelor cu handicap tradusă în limbaj mimico-gestual: “Oameni ca noi”. După ce s-a stabilit în Anglia, el revenea săptămânal acasă pentru a prezenta “Miezul Zilei cu Leonard Miron”.
Psihologul Alina Blăgoi a explicat pentru Libertatea de ce Leonard şi-a motivat public demisia: “Atitudinea sa e una de revoltă faţă de sistemul din care făcea parte. Practic, el fost determinat să aleagă între viaţa profesională şi cea intimă. E ştiut, din psihologia homosexualului, faptul că trăirile acestora sunt foarte puternice şi persoanele gay sunt mult mai fidele relaţiei de cuplu. Leonard Miron ridiculizează inacceptarea de către societate a homosexualităţii. El e mulţumit de viaţa sa, împacăt cu sine şi cu alegerile pe care le-a făcut. Prin această scrisoare, practic, îşi dă sieşi răspuns tuturor problemelor pe care le-a întâmpinat, caută să se facă înţeles şi să releve faptul că e victima unui sistem care nu-l acceptă aşa cum e”.
“Să nu se uite că «poponarul» vorbeşte vreo 4 limbi străine, că «homălăul» are un masterat, un doctorat şi vreo 3 diplome prin buzunare, că «pidosnicul» chiar ştie să lucreze într-o echipă de televiziune şi să facă performanţţă. Inexplicabil este faptul că «bulangiul» este bun să fie chemat când nu vrem să cheltuim bani.”, Leonard Miron, pe blogul personal.
Timp de şapte ani consecutiv, Leonard Miron (44 de ani) a prezentat toate ediţiile Eurovision. Mai puţin şi semifinalele din 2013, când a fost pus pe tuşă de şefi. Întâmplător ori ba, decizia a fost luată la scurtă vreme după ce Leonard a recunoscut că are un iubit, în Anglia. Considerându-se discriminat, el şi-a vărsat tot oful pe blogul său personal, într-o scrisoare-manifest la adresa TVR.
În perioada 1998-2001 şi în anii 2008, 2010, 2012, Leonard Miron era întotdeauna prezent la datorie, când se dădea startul Eurovisionului. Şi chiar se descurca admirabil, în calitate de prezentator, având un vocabular elegant, dar şi un fin simţ al umorului. Anul acesta însă, noua conducere a TVR a decis să-l înlocuiască pe Leonard cu patru vedete: Paula Seling, Andreea Bănică, Ovi şi Marius Rizea. Ieri, la o zi după ultima transmisie a selecţiilor naţionale pentru marea finală Eurovision, care va avea loc în luna mai în Suedia, Leonard Miron îşi anunţa, pe blogul său, demisia. De fapt, Eurovisionul a fost picătura care a umplut paharul, căci, aşa cum el însuşi explică în scrisoarea deschisă, l-au nemulţumit şi reacţiile negative ale colegilor care l-au criticat pe la colţuri că a scăpat de concedierile masive din TVR.
Mai mult: Leonard Miron iubeşte de 10 ani acelaşi bărbat – Vedete de la noi | Libertatea.ro