Tabu
LIFESTYLESlider

Limba artificială îți spune dacă bei o băutură contrafăcută

Limba artificială dezvoltată de oamenii de știință scoțieni ar putea ajuta la reducerea comerțului cu alcool contrafăcut. Tehnologia urmează să fie folosită şi pentru identificarea otrăvurilor ca şi pentru monitorizarea apei din râuri.

Echipa de cercetători spune că dispozitivul lor poate să sesizeze diferenţele dintre băuturi de vechime diferită şi chiar când e vorba despre un amestec şi când despre un single malt. O invenție despre care spun că ar putea ajuta în lupta împotriva produselor alcoolice contrafăcute.

„Îţi poţi programa «limba» să cunoască gustul uneia dintre aceste băuturi astfel încât atunci când apare o substanţă contrafăcută o poate identifica”, spune Alasdair Clark, coordonatorul echipei de cercetare de la Universitatea din of Glasgow.

Clark a spus că tehnologia poate fi încorporată într-un dispozitiv mic portabil și să aibă o gamă largă de aplicații, de la identificarea otrăvurilor până la monitorizarea râurilor. „Inițial ne-am gândit la asta mai mult pentru un fel de linie de producție, pentru întreținerea controlului calității. De exemplu, dacă sunteți o companie de sucuri de mere și doriți să vă asigurați că sucul de mere pe care îl faceți mâine este același ca și cel pe care l-ați făcut săptămâna trecută”, a spus Clark, pentru The Guardian.

Limba artificială are la bază o placă de sticlă cu trei tablouri separate, fiecare compusă din 2 milioane de „papilele gustative artificiale” – pătrate, de aproximativ 500 de ori mai mici decât o papilă gustativă la om, cu laturile având o lungime de doar 100nm. Există șase tipuri diferite de astfel de pătrate în dispozitiv, trei tipuri fiind din aur și trei din aluminiu. În timp ce un tip de aur și unul de aluminiu sunt în esență goale, suprafețele celorlalte tipuri sunt acoperite cu substanțe chimice diferite.

În urma testelor realizate, „limba artificială” a reușit să determine, cu o acuratețe de peste 99%, diverse soiuri și mărci de whisky scoțian folosite în cadrul experimentelor. Practic, „limba artificială” măsoară gradul absorbției luminii pentru fiecare lichid în parte.

Pentru testare, au fost folosite şapte tipuri de whisky single malt, apă, etanol şi vodcă cu o concentraţie de 40%.

ARTICOLE SIMILARE

Mircea Solcanu: «Mi-e frică să ies pe stradă»

COUPLE ALERT | Jennifer Aniston și David Schwimmer, mai mult decât „prieteni”

Andreea Damian

Raluka, de o sinceritate uluitoare: „Am înșelat. Și o să mai înșel”

Andreea Damian

Covorul roșu de la Gala LACMA 2021: glamour și pene

Andreea Damian

Delia, apariție de senzație în Piața Obor. Vedeta și-a umplut sacoșa de rafie cu murături

Andreea Damian

Sexy-calendarul Putin din 2020 transmite un mesaj subliminal către guvernele lumii

Andreea Damian

2 comentarii

Scrie un comentariu