“Lincoln”, regizat de Steven Spielberg, este favorit in cursa pentru premiile Oscar, cu 12 nominalizari, devansand “Life of Pi”, a lui Ang Lee, selectionat la 11 categorii, a anuntat joi Academia americana de Film, citata de AFP. Ultimul film al lui Cristian Mungiu, “Dupa dealuri”, nu figureaza printre nominalizari.
Printre filmele care concureaza la un Oscar figureaza “Amour” al lui Michael Haneke, nominalizat la cinci categorii, “Les Miserables” (8), “Silver Linings Playbook” (8), “Argo” (7) et “Zero Dark Thirty” (5).
“Django Unchained” de Quentin Tarantino si “Beasts of the Southern Wild” de Ben Zeitlin completeaza lista candidatilor la Oscarul pentru cel mai bun film, cu 5 si, respectiv, 4 nominalizari.
Lincoln, cea mai noua producţie a regizorului Steven Spielberg, a adunat miercuri 10 nominalizări la Premiile BAFTA 2013. O zi mai târziu, pelicula a fost nominalizată la 12 categorii la PREMIILE OSCAR 2013.
Filmul a trecut astfel pe primul loc în clasamentul favoritelor şi ar putea câştiga trofee atât datorită jocului impecabil al actorilor, cât şi al scenariului sau costumelor.
SI TU POTI JURIZA LA OSCAR! Afla de pe homepage cum poti vota pentru OSCAR 2013 in cadrul concursului organiza de TABU.RO, avand sanse de a castiga premii in valoare totala de 6.000 lei!!!
Bazată pe romanul biografic „Rivalii: Geniul politic a lui Abraham Lincoln”, de Doris Kearns, pelicula aduce în atenţia publicului ultimele luni de viaţă ale celui de-al şaisprezecelea preşedinte al Statelor Unite ale Americii.
Personajul celui care în 1862, în timpul Războiului Civil American, pronunţa „Proclamaţia emancipării” prin care toţi sclavii deveneau liberi este interpretat de Daniel Day-Lewis.
Actorul în vârstă de 55 de ani, câştigător a două premii Oscar pentru rolurile din „There Will Be Blood” (2007) şi „My Left Foot” (1989), a acceptat propunerea lui Spielber abia după 10 ani de la prima încercare a regizorului de a-l coopta pentru acest rol.
Potrivit The Hollywood Reporter, refuzul iniţial al lui Day-Lewis a fost confirmat chiar de Spielberg, care a arătat că scenariul iniţial al filmului nu a reuşit să îi stârnească interesul actorului britanic.
„Dragă Steven, a fost o adevărată plăcere să discut cu dumneavostră. Am ascultat cu mare atenţie tot ce mi-aţi spus despre acestă parte interesantă a istoriei şi încă de când am citit scenariul am regăsit toate detaliile ce descriu evenimentele monumentale şi portretele pline compasiune ale principalelor personaje, ambele puternice şi emoţionante”, arăta Day-Lewis într-o scrisoare adresată regizorului. „(…) oricât de fascinat aş fi de Abe (Abraham Lincoln, n. red), simt mai degrabă fascinaţia unui spectator recunoscător care doreşte să vadă o astfel de poveste, decât aceea de a fi un participant”, scria el.
Spielberg s-a văzut atunci nevoit să rescrie scenariul şi, totuşi, răspunsul negativ al actorului nu s-a schimbat decât atunci când Tony Kushner, câştigător al Premiului Pulitzer pentru piesa „Angels in America: A Gay Fantasia on National Themes”, a venit cu propria variantă.
Decizia se pare că a fost una inspirată, căci prestaţia lui Daniel Day-Lewis a fost primită foarte bine de criticii de film în luna noiembrie, după premiera din America.
„Înalt şi slab, cu mâini mari şi un gât lung, fizicul lui Day-Lewis reconstituie imaginea lui Lincoln mult mai veridic decât toţi cei care au jucat înaintea sa acest rol”, scria Charles McGrath într-un material publicat de New York Times. Potrivit jurnalistului, actorul s-a pregătit intens timp de un an pentru a-şi putea construi personajul, timp în care a citit sau a studiat fotografii ale fostului preşedinte. „M-am uitat la ele (la poze, n. red) în felul în care uneori îţi priveşti reflexia în oglindă şi te întrebi cine este acea persoană căre te priveşte şi ea. (…) Există întotdeauna decizii practice pe care trebuie să le iei în ceea ce priveşte personajul pe care îl interpretezi.”, a povestit actorul.
În plus, potrivit Daily Mail, Day-Lewis a exersat atât de mult pentru a intra în pielea personajului său, încât a cerut întregii echipe de producţie şi chiar lui Steven Spielberg să i se adreseze folosind apelativul „Domnule Preşedinte”, chiar şi în afara platoului de filmare.
Mai mult pe www.gandul.info