Fie că vorbim de soiul verde sau roşu, lintea este un aliment complex din punct de vedere nutritiv, bogat în minerale precum potasiu, fosfor, fier, calciu şi zinc, vitaminele A, C, PP şi grupa B-urilor. De asemenea, conţine proteine şi fibre. Lintea, verde sau roşie, comercializată în reţeaua Plafar, în pachete de 500 de grame, este ambalată şi depozitată astfel încât să-i fie păstrate intacte toate calităţile. Fiind foarte uşor de gătit, această leguminoasă atât de valoroasă pentru sănătatea organismului este la îndemâna oricui. Ca diferenţe, de remarcat ar fi că lintea roşie are bobul mic, roşu portocaliu, fierbe foarte uşor chiar se sfărâmă foarte repede, de aceea se pretează la realizarea supei cremă de linte şi a pastei aperitiv. Lintea roşie nu necesită înmuiere. În schimb, lintea verde, îşi păstrează forma după ce este gătită, fiind astfel ideală pentru salate sau garnituri. Totodată, se poate transforma uşor în piure şi astfel îmbogăţeşte supele. Cei care preferă bucătăriile indiană, arabă, mediteraneană şi nord-africană ştiu cu siguranţă cât de des se regăsesc aceste boabe foarte gustoase în felurile lor tradiţionale.
Datorită bogăţiei de substanţe hrănitoare, atât lintea roşie, cât şi cea verde oferă organismului o cantitate mare de energie, necesară mai ales iarna, când trebuie să facem faţă frigului. Lintea verde este foarte bogată în fier, element care stimulează producerea de energie termică în organism. Totodată, această leguminoasă asigură rezistenţă la efort şi este recomandată persoanelor în convalescenţă, datorită belşugului de substanţe hrănitoare. Consumată zilnic, lintea vine cu un alt punct forte: datorită conţinutului de magneziu, reduce riscul îmbolnăvirii sistemului cardiovascular şi ajută la normalizarea tensiunii arteriale. Având un conţinut foarte scăzut de grăsimi, este indicată în alimentaţia persoanelor supraponderale şi a celor cu hipercolesteremie. Este indicată chiar şi în diabet în limita dietei zilnice.
Mei
Deşi este mai cunoscut ca hrană pentru păsări, meiul face parte din categoria cerealelor cu aport nutritiv consistent recomandate pentru o sănătate de invidiat şi este şi foarte uşor de preparat. Accesibil ca preţ, acest produs se găseşte în reţeaua Plafar în pachete de 500 de grame.
Cum îl preparăm?
Ca şi alte cerereale, înainte de preparare, meiul se spală în câteva ape până la îndepărtarea completă a impurităţilor. După ce se scurge apa, se adaugă o parte de boabe de mei la trei părţi de apă sau supă în fierbere. Se dă focul mai mic şi se acoperă oala, iar după aproximativ 30 de minute (20 la oală sub presiune) este gata. Dacă în prealabil meiul a fost pus la înmuiat peste noapte, timpul se reduce la jumătate. Ca textură, vorbim despre un tip de pilaf, iar dacă se vrea o pastă cremoasă trebuie doar să se adauge mai multă apă, ori de la început, ori în mod repetat în timpul fierberii. Se amestecă până la obţinerea consistenţei de piure.
Iată un pont util pentru cei îndrăzneţi în bucătărie. Pentru a da un gust deosebit meiului (asemănător susanului prăjit sau nucilor), se prăjeşte în tigaie, ca pe seminţe, înainte de a fi gătit. După ce prinde o culoare aurie se pune în apă sau supă fierbinte şi se urmează paşii de mai sus. Numeroase beneficii pentru sănătate. În ceea ce priveşte calităţile nutritive, pe lângă faptul că este bogat în fier, meiul conţine foarte mult magneziu, care ajută la reducerea presiunii arteriale şi a riscului de infarct. Potrivit ultimelor cercetări, alină atacurile severe de astm şi combate migrenele.
De asemenea, vitamina B3 contribuie la reducerea colesterolului. Meiul mai are în compoziţie o substanţă precursoare a serotoninei şi melatoninei, astfel că poate avea acţiuni benefice în cazuri de depresie şi durere cronică. Un alt avantaj oferit de mei este că îndepărtează bacteriile şi astfel învinge mirosul neplăcut al gurii.
Preturi
Linte 500 g, pret recomandat 8.8 RON
Linte rosie 500 g, pret recomandat 8.7 RON
Mei 500 g, pret recomandat 7.9 RON