Locuri magice se gasesc peste tot in lume. Bucurestiul, dintre toate, atrage cele mai multe critici si, paradoxal, cei mai multi oameni. Capacitatea Bucurestiului de a atrage atat de multi oameni se poate explica intr-un singur cuvant: oportunitati.
Aglomeratia, agitatia, mizeria, traficul sunt doar cateva dintre elementele criticate cu atata vehementa de cei care au trecut macar o singura data prin Bucuresti.Si in cazul meu, acestea sunt unele dintre elementele care imi fac acomodarea aici atat de grea. Cu toate acestea, nu pot nega vreo secunda ca Bucurestiul are locuri superbe in tot amalgamul asta de oameni, injurii si gunoaie.
Casa Mita Biciclista
Probabil primul gand este legat de celebrele glume nelipsite legate de „Mita Biciclista”. Toata lumea a luat contact cu glumele acestea, insa nu toata lumea a fost interesata de adevarata poveste a Mitei Biciclista, pe numele ei real Maria Mihaescu. Aceasta a fost cea mai cocheta femeie a anilor 1900, fiind prima care a pedalat pe Calea Victoriei in pantaloni, lucru total nepotrivit pentru o femeie in perioada respectiva. De asemenea, Maria Mihaescu era de o eleganta deosebita, reusind sa se individualizeze de restul femeilor si, astfel, sa cucereasca inimile unor barbati, precum Octavian Goga sau regele Ferdinand. Casa acesteia se afla pe strada Amzei, nr. 9, aproape de Calea Victoriei si se spune ca ar fi fost primita cadou de la un admirator extrem de bogat. Chiar daca povestea Mitei Biciclista nu v-a impresionat, casa merita vazuta pentru impresionanta arhitectura de care dispune.
Insula de pe Lacul Morii
De curand, am fost la o plimbare de duminica tarzie la Lacul Morii. Locul mi s-a parut unul dintre cele mai incarcate de natura spatii din Bucuresti, in ciuda faptului ca acesta este un lac artificial creat de autoritatile comuniste. In centrul lacului, comunistii aveau planuri mari, intrucat doreau sa creeze un coltisor de relaxare pentru bucuresteni in zilele libere. Un spatiu cu magazine, promenade si tot felul de atractii pentru recompensarea acestora. Lucrarile au fost oprite in 1989. Insula a ramas doar o bucata de beton pe care se gasesc cativa salcami, insa, cu toate acestea, locul este minunat pentru cateva ore de liniste, pentru evadarea din tot ceea ce inseamna agitatia tipic bucuresteana.
Manastirea Chiajna
Povestile care zboara in jurul Manastirii Chiajna sunt infricosatoare si cat se poate de captivante pentru doritorii de mister. Manastirea este situata intre doua cimitire, nu a fost sfintita niciodata si niciun preot nu a slujit vreodata acolo. Ciuma a fost cea care a transformat acest spatiu intr-un loc blestemat. Povesti legate de disparitii in preajma manastirii, crime sau chiar fantome exista, iar localnicii nu sfatuiesc pe nimeni sa se aventureze in preajma manastirii. Lasand la o parte legendele, povestile, sfaturile batranilor localnici, biserica este o bijuterie din punct de vedere arhitectural, amplasata in pustietate.
Vezi si:
https://www.tabu.ro/locuri-magice-bucuresti-natura-inviata-din-urbanism/
https://www.tabu.ro/plimbare-pe-strazile-bucurestiului/
https://www.tabu.ro/locuri-magice-bucuresti-episodul-4/