Tabu
lifestyle

Love me Tender, Love me true

Recomandările de luna aceasta își au locul printre euforiile, suspinele și micile ingenue jurăminte de iubire. Nu e întâmplător că literatura vorbește despre dragoste. Orice subiect poate fi inepuizabil dacă e scris bine (nu subiectul face romanul, ci romanul face subiectul), dar când vine vorba despre spirit & suflet, infinitele nuanțe se împleticesc cu o lejeritate enervantă. Åži-n minte, și-n pagini de carte. Fiți subiectivi, așadar. „Claritatea” propriului filtru sensibilo-rațional pare a fi cea mai inspira(n)tă soluție care s-a lăsat descoperită până acum.

Lanark și iubirea extraterestră

Într-o lume alienată, în care tăișul tragediilor lucește după fiecare colț, ființele își păstrează, în felurile cele mai bizare, umanitatea. Slăbiciunea, speranța și patima, tremurul emoționant al îndrăgos­tirii trec de toate ușile metalice. Lanark se zbate undeva între su­prarealism și supradevenire, călă­torind frenetic de la o lume frântă la o alta, într-unul dintre cele mai bune romane ieșite pe piață de curând: LanarK: O viață în patru cărți, al scoțianului Alasdair Gray (Editura Polirom).

Pisici, bărbați, fotografii

Dacă e să revenim la partea cea mai plăcută a iubirilor, pasiunea, n-ar trebui să ratați un du-te-vino contrastant. O carte fascinantă inclusiv pentru stăpânii de câini (care, se înțelege, s-au lăsat de pisici), o bijuterie mignonă și, până mai ieri, misterioasă, „Viața și opiniile filozofice ale unei pisici“ (Editura Art). E de un moralism ludic nemaintâlnit. De meditat la secretele celui mai seducător personaj: „Don Juan: Originea legendei“ (Editura Humanitas). Åži, într-un regis­tru grav, „O singură fotografie“ (Editura Humanitas) fixează obiectivul pe moarte, alegere și unicitate.

Love & the City

 La recomandarea lui José Saramago, citiți Ierusalim-ul lui Gonçalo Tavares (Editura Humanitas Fiction). O suprapunere de povești cu miză complexă ce demonstrează cum micile bucle ale destinului ne plasează într-un perpetuu „punct și de la capăt”. De la tumultul citadin, alunecați spre aerul ca de opiu al Malaeziei. Fabrica de mătase (Editura Humanitas Fiction) e nu doar o carte de atmosferă, ci mai ales un evantai al gândurilor și suferințelor de soție îndrăgostită.

Cu delicatețe, autorul Tash Aw desface temerile unei iubiri pierdute într-o vreme – ne aflăm în anii ’40 – a conflictelor care trebuie, inepuizabil, reduse la tăcere. O altfel de iubire de căutat în romanul Poarta coliviei de Katie Hickman (Editura Polirom), care și-a dedicat 15 ani din viață pentru a se documenta despre Constantinopolul secolului al XVI-lea – proaspătă și surprinzătoare apariție.

ARTICOLE SIMILARE

Nicole Kidman, in rolul lui Grace Kelly la 33 de ani. Perfecta sau prea batrana pentru rol?

realitatea

ADS-TESzT

realitatea

SACHA BARON COHEN va soca pe covorul rosu la Premiile Oscar

Pedro Almodovar și Penelope Cruz la Cannes

realitatea

La 41 de ani, UMA THURMAN este din nou insarcinata

PROFA topless face declaraţii!

Scrie un comentariu