Acest mare clasic nu a fost întotdeauna în favoarea noastră. Dar în acest sezon își demonstrează întregul potențial. Vă explicăm de ce și cum să îl adoptați! La prima vedere, rozul în machiaj pare puțin lipsit de personalitate, aproape prea evident. Pe buze, de exemplu, nu are nici puterea unui roșu, nici șicul unui bej. La ochi, nu dă mai bine. Ideea unei umbre de ochi roz este de-a dreptul înfricoșătoare, evocând un aspect strălucitor din anii ’80 sau un machiaj de marshmallow în stil Barbara Cartland. Rozul este întotdeauna prea fetiș sau prea bimbo.
Pe scurt, rozul este plin de sens și plin de contradicții. A fost văzut transformându-se în „rozul milenar”. Acest roz pal, între bej și somon, preferat de toată generația Y (cei născuți între 1980 și 2000). L-am văzut peste tot, de la frumusețe la decorațiuni, prin modă și high tech.
Dar poate că tocmai acest aspect polifacetic merită astăzi rozul, în general, să se strecoare în multe colecții de machiaj pentru toamnă. La Chanel, este colorat cu maro și prună. La Pat McGrath, trece de la roz petal la fucsia. La Huda Beauty, acesta ia subtonuri lila sau taupe. Pentru Lucia Pica, directorul creativ al Chanel Makeup, „poate exprima o gamă largă de feminitate, de la inocență la forță, și poate fi purtată în mai multe moduri, fără teamă, mai ales dacă acesta conține tonuri calde, cu accente pământii și cărămizii, de exemplu.
Cum începi?
Pentru Lucia Pica de la Chanel, cheia este să vizualizeze întreaga gamă a paletei roz. Dacă acesta este nuanțat de nuanțe de bej și maro, aproape că integrează categoria nudurilor. Îl poți folosi pe buze, ochi sau ten, cu condiția să știi cum să-i măsoare intensitatea și să-i alegi textura. O mică umbră de roz estompată cu un deget pe pleoape va produce un efect subtil de halou, unde un roșu opac aplicat cu o pensulă va îmbrăca gura cu rafinament. Un iluminator ușor colorat care să reînvie strălucirea pielii. La fel, Angloma recomandă femeilor să înceapă cu texturi cremoase care „se îmbină cu pielea și se aplică cu degetul pentru o acoperire impresionantă”. Cât despre Carole Colombani, ea recomandă să se încerce rozul pe … pleoape. „Contrar a ceea ce ați putea crede, cu o nuanță apropiată de maro, este foarte ușor de purtat. Începem prin a alege o culoare pentru a umbri ochii și a-i trezi, cu o strălucire sănătoasă. Apoi, puteți experimenta schimbând fardul în aceeași paletă în fiecare zi timp de o săptămână: vă permite să vă cunoașteți și să vă depășiți prejudecățile”, sugerează ea.
Cum se poartă?
Odată ce atențiile sunt depășite, trăiți rozul în toate formele sale. Carole Colombani lansează o mie de posibilități de a alege, printre următoarele opțiuni: „o zmeură întunecată cu o textură cremoasă 3-în-1 folosită pe pleoape, obraji și buze, un fard de ochi cremos roz care trage spre mov pe ochi, un eyeliner roz saturat deasupra genelor, un fard lichid roz pe obraji, un ruj catifelat, dar hidratant, de un roz intens, sau un ruj de buze aplicat cu degetul. Fără a uita de un fard de ochi roz metalic care poate fi plasat în centrul pleoapei pentru a adăuga o reflecție moiré unui aspect fumuriu”. Pat McGrath merge pe un aspect roz natural: alegeți o nuanță mată de roz, pe care o spargi cu un fard de ochi maro pentru a oferi umbre și terminați cu o notă de auriu sau bronz la colțurile interne sau externe pentru luminozitate.