Cu doar șase pași simpli, acest program v-ar putea îmbunătăți ziua în mai puțin timp decât aveți nevoie pentru a consuma o ceașcă de cafea.
Și până la urmă nu aveți nimic de pierdut. Există o grămadă de strategii bazate pe dovezi, să zicem, mai mult sau mai puțin științifice care pretend că vă vor ajuta să ieșiți dintr-o zonă mai gri în care vă puteți afla într-o oarecare zi sau chiar pe o perioadă mai lungă de timp. Când spunem gri ne referim la o zonă mai puțin pozitivă în care vă simțiți prinși. Când vorbim despre strategii ne referim de fapt la “psihologii pozitive” – un domeniu care are deja 20 de ani de activitate și a oferit nenumărate tehnici pentru a vă stimula starea de spirit.
Dar cum găsim timpul să le aplicăm în viața noastră de zi cu zi? Sandi Mann, lector la Universitatea Central Lancashire, oferă o soluție. Bazându-se pe experiența ei ca psiholog clinic, ea are câteva sugestii care ar putea ajuta. După cum subliniază în cartea sa “Zece minute la fericire”, programul său are forma unui jurnal zilnic, care urmează să fie completat în șase părți:
- Ce experiențe, oricât de superficial ear fi ele, ți-au oferit plăcere?
- Ce laude și feedback ați primit de-a lungul timpului?
- Care au fost momentele de bogăție pură (spiritual vorbind)?
- Care au fost realizările tale, oricât de mărunte ar fi acestea?
- Ce te-a făcut să te simți recunoscător?
- Cum ți-ai exprimat bunătatea?
O mare parte din program se bazează pe o vastă cantitate de cercetări științifice care arată că o pauză acurtă destinată unei reevaluări a zilei tipice în acest mod poate schimba lent mentalitatea cuiva, astfel încât să poată găsi în cele din urmă mai multă fericire în viața zilnică.
Foarte important, ceva la ce de obicei nu se gândește nimeni este cel de-al șaselea punct care se bazează pe cercetările recente asupra puterii de a fi altruist și bun cu cei din jur. Diferite studii au descoperit că acțiunile altruiste nu numai că sporesc bunăstarea celor din jurul vostru, ci în mod consecvent schimbă în bine propria noastră stare de spirit. Cheltuirea unor bani pentru a ajuta un străin, de exemplu, te face mult mai fericit, o descoperire care a fost confirmată cu studii realizate în mai mult de 130 de țări.
10 minute de analizare a zilei tale care tocmai a trecut nu poate face minuni, desigur – și Mann subliniază că oricine suspectează că ar putea suferi de depresie ar trebui să-și viziteze medicul de familie pentru asistență medicală profesională. Dar pentru cei care se simt în general triști și stresați, fără simptome clinice severe, acest lucru ar putea să ajute să se simtă mai bine.