Mama si femeie de cariera? Sunt aceste statute compatibile in Romania de astazi? Femeile de afaceri de succes spun „Da !”, dar …atentie! este in primul rand o chestiune de alegere personala! Arta de a impaca munca cu viata de familie se invata… indraznind!
Femeile de afaceri de succes recunosc ca maternitatea implica sacrificii. „Munca si parentingul se pot imbina, dar nu le poti face la fel de bine pe amandoua”, crede Mihaela Rus, Presedintele Asociatiei Femeilor de Afaceri din Cluj. „O femeie nu trebuie sa renunte la visul sau de a face cariera dar va trebui sa il lase deoparte pentru o perioada atunci cand apare un copil”, afirma ea.
Antrepenoriatul – o solutie indrazneata
„Orice femeie trebuie sa isi reconstruiasca singura cariera atunci cand revine din perioada de maternitate”, crede Mihaela Rus.
Ce inseamna sa-ti reconstruiesti cariera, ramanand in acelasi timp un parinte implicat?
Unul dintre secrete este programul flexibil. Care sunt domeniile profesionale care se preteaza cel mai bine unui astfel de program? „Isi pot permite program flexibil toti cei de a caror prezenta nu depind clientii sau colegii lor. Cele mai potrivite astfel de joburi sunt cele legate de consultanta, programare, comert online si pozitiile manageriale.”, explica Simona Nicolaescu, Business Owner Dynamic Human Resources si creatoare a proiectului Gala Work-Life Balance, initiativa dedicata companiilor care se implica in crearea de programe care ofera o viata echilibrata angajatilor.
„Programul flexibil are legatura cu online-ul. Orice domeniu care presupune folosirea unui laptop, tablete sau al unui smarthpone, oricand și oriunde, se poate numi program flexibil”, explica Mihaela Rus.
Lucrul in mediul online si a fi pe cont propriu, iata doua recomandari mai putin evidente atunci cand ne punem problema echilibrului viata personala – viata profesionala. Succesul, in acest caz, este o chestiune de abilitati, si nu neaparat de cunostinte tehnice.
„In Romania, un antreprenor trebuie sa fie citit, sa aiba curaj si sa nu ii fie frica sa umble pe intuneric. Cred ca succesul nu tine de pregatirea profesionala, ci de viziunea si abilitatea femeii antreprenor, care poate sa reuseasca in orice afacere daca are skill-urile necesare”, explica Mihaela Rus.
Marketingul Online, un domeniu de viitor
Daca inca mai crezi ca joburile in domeniul IT nu se pot acorda la feminin, o simpla cautare pe Google iti va demonstra ca in Romania exista deja suficiente contra – exemple de succes. Marketingul online, de exemplu, un domeniu care prinde si are sanse sa devina inca si mai important in urmatorii ani.
In urma unui studiu care a analizat mai mult de 330 de milioane de profiluri online, LinkedIn a creat un top al abilitatilor care au condus la cele mai multe angajari in 2014. Abilitatile de SEO si SEM Marketing ocupa pozitia 5 in clasament.
Ela Iliesi, tanara antrepenoare si managerul firmei Rezistenta Online, considera ca totul tine de curajul de a face primul pas : „Nici unul dintre angajatorii si clientii pe care i-am intalnit nu mi-au dat impresia ca ar avea vreo problema cu faptul ca sunt femeie si ca lucrez in domeniu”, afirma ea.
Marketingul online nu presupune in mod obligatoriu cunostinte anterioare de programare, in schimb necesita o buna cunoastere a mediului online si intelegerea detaliata a modului in care este generat traficul catre un anumit site. „Marketingul online (SEO inclusiv) nu este atat de tehnic pe cat ar putea parea la prima vedere, munca in acest domeniu tine mai mult de cercetare si creativitate”, explica Ela Iliesi, specialista in cursuri SEO.
SEO reprezinta imbunatatirea site-urilor si a modului in care un anumit site este cotat de motoarele de cautare cum ar fi Google sau Bing. Scopul acestei optimizari este sa creasca traficul catre un anumit site web, cu scopul de a mari veniturile din publicitate, de a accelera vanzarile ori de a face cunoscut un anumit brand.
Astfel de abilitati sunt absolut necesare celor care vor sa-si porneasca propria afacere online.
La capitolul echilibru viata profesionala – viata personala, marketingul online promite. Proaspetele mamici se pot gandi la o specializare in acest domeniu ca la o alternativa la birou: „IT-ul este un domeniu care iti permite sa ai un program flexibil, sa lucrezi de acasa si sa–ti organizezi munca astfel incat sa–ti ramana suficient timp pentru tine si familie”, explica Ela, lansata de trei ani pe cont propriu in domeniul educatiei antreprenorilor online cu proiectul Make IT Academy, un program de training de o luna care ofera un pachet complet de cursuri in domenii ca SEO, Social Media, Email Marketing, si E-commerce.
Inapoi la locul de munca sau propria sefa? Oricare ar fi alegerea ta, nu te teme sa inveti lucruri noi ca profesionist, dar si ca parinte.
Un articol de Brindusa Luciana Grosu