Tabu
HobbyLIFESTYLEPsihologieSlider

Mâncatul de unul singur – semn că suferi de singurătate sau un trend?

Obiceiul de a mânca de unul singur a devenit, cumva, o trăsătură definitorie a vieții moderne. Iar statisticile arată că tot mai mulți oameni servesc singuri masa la restaurant, devenind o practică obișnuită în rândul consumatorilor din zilele noastre. Cea mai mare motivație de a face acest lucru este, se pare, de a se bucura de puțin timp singuri.

Noile obiceiuri alimentare ne conduc pe un teritoriu încă neexplorat. Până acum, mâncatul în compania altora a fost un ritual uman universal. Nu numai că este practică (multe mâini fac munca ușoară – și, de asemenea, ne reduc vulnerabilitatea față de prădători), dar mesele au fost, în mod tradițional, folosite pentru a satisface nevoia fundamentală de legătură cu alții. Nu înseamnă neapărat că obiceiul de a mânca de unul singur are legătură cu singurătatea. Experții se mai întreabă și dacă este doar o coincidență faptul că această nouă modă a apărut și din cauza creșterii ratelor de obezitate.

La un nivel mic, decizia de a luat cina după o zi lungă poate fi o provocare: „Mâncatul singur nu numai că a schimbat foarte mult cum și ce mâncăm, dar și cum vorbim despre mâncare”, spune Bee Wilson, autoarea cărții The Way We Eat Now.

Mesele de familie sunt prezentate ca fiind un ideal, spune ea, dar câți dintre noi mănâncă așa în viața reală, cu excepția Crăciunului? Numărul exact de rețete pe care le gătim din cartea de bucate este de 4 sau 6. Dar ele trebuie să fie și repede de preparat. Pentru că cei mai mulți dintre noi petrec mult timp să spele vasele. Asta dacă nu deții o mașină de spălat vase, evident! În 2010, celebrul bucătar Jamie Oliver a scris o carte de rețete care se prepară în 30 de minute, iar în 2012 a lansat o carte cu rețete de 15 minute. Unele dintre rețetele sale se pregătesc și în 10 minute, în bestsellerul său din 2017, Five Ingredients, Quick and Easy Food. Și iată, că reușește într-un final să facă un chec de ciocolată (o singură porție) în doar 5 minute. Iată deci primul și poate cel mai important avantaj al obiceiului de a mânca de unul singur: nu mai pierzi orele în bucătărie și îți dedici mai mult timp ție.

Din ce în ce mai mult mesele instant câștigă teren. Le preferă persoanele singure, de obicei tinerii. Generațiile mai tinere se bucură de mâncare, dar nu vor să stea la cratiță. Gătitul nu înseamnă pur și simplu „pregătirea meselor”. Este vorba mai degrabă despre un hashtag pentru un viral pe Instagram pentru a promova o pagină de wellness și sănătate.

Pentru unii o cină delicioasă conține hummus și guacamole. Este genul acela de mâncare pe care o consumi în grabă și de unul singur. Experții în nutriție au mai făcut o constatare. Tot mai mulți transformă mesele principale în gustări. Milenarii iau pauze scurte de prânz și preferă în schimb patiseriile și produsele vegane sănătoase. Un alt avantaj pe care îl oferă obiceiul de a mânca singur este acela că îți poți savura mâncarea preferată fără să atragi priviri curioase sau răutăcioase.

A luat naștere însă fenomentul mukbang – arta de a deveni faimos datorită pasiunii pentru mâncare. Fenomenul a avut la bază o idee prin care pot fi îmbinate două pasiuni în una singura: cea pentru producția video și cea culinară. Conceptul a avut un impact atât de mare asupra mediului online, încât a fost preluat de americani, iar mai apoi de persoane din întreaga lume.

Deși a apărut în Coreea de Sud, mukbang nu presupune consumul unor preparate tradiționale coreene, ci dimpotrivă, gama de alimente care poate fi consumată este una foarte variată. Conținutul video poate fi împărțit în categorii specifice, precum: pizza, fastfood sau paste. Mulți urmăritori consideră că acest fenomen numit și „mâncat social” (social eating) îi face să simtă că au companie la masă. Acest aspect este unul adevărat, deoarece conceptul nu se rezumă doar la consumul de preparate, ci și la stabilirea unei interacțiuni (sau chiar relații) cu urmăritorii.

ARTICOLE SIMILARE

Drama prin care trece Shania Twain. Diagnosticul îi afectează cariera

Andreea Damian

Oscar 2019. Lady Gaga a adus diamantul lui Audrey Hepburn pe covorul roșu

Andreea Damian

Suma pe care a obținut-o Ed Sheeran pentru acuzațiile de plagiat

Andreea Damian

Anca Ţurcaşiu, uitată pe o insulă din Thailanda

Andreea Damian

Geanina Ilieş, de nerecunoscut! Cum arată vedeta după ultima operație estetică

Andreea Damian

Din ce se face mancarea ta preferata. Par de sobolan si mațe de peste!

1 comentariu

Scrie un comentariu