Tabu
CULTURESlider

Marea Mediterană ⎪ Sculpturile subacvatice de la Cannes

Șase sculpturi gigantice din beton ecologic, realizate de artistul britanic Jason deCaires Taylor, au fost scufundate în Marea Mediterană. Al doilea muzeu subacvatic din Europa se află în proximitatea insulei Sainte-Marguerite și a orașului Cannes. Instalația de artă va ajuta la conservarea ecosistemului. 

Primul muzeu din Marea Mediterană

În prezent, dacă doriți să vizitați singurul muzeu deschis din Cannes, trebuie să purtați mască…și tub. Creațiile sculptorului britanic Jason deCaires Taylor au fost scufundate joi, 28 ianuarie, în largul Mării Mediterane. 

Instalația de artă este alcătuită din șase chipuri umane supradimensionate, sculptate în beton ecologic. Datorită materialului din care au fost realizate și a texturii sale poroase, sculpturile vor înlesni refacerea florei și faunei subacvatice.

Un concept cu istorie

O premieră pentru Marea Mediterană, dar nu și pentru artist. O atracție turistică deosebită din Insulele Canare (Lanzarote), Museo Atlántico prezintă șase sculpturi create de Jason deCaires Taylor  în 2016, cu scopul de sensibiliza opinia publică cu privre la importanța conservării mediului marin. 

La cinci ani distanță, iată că artistul revine asupra conceptului său cu o nouă instalație subacvatică, de această dată, localizată în Marea Mediterană și care va putea fi vizitată începând de week-end-ul viitor. 

„Este unul dintre puținele muzee deschise din Franța!”, a subliniat, într-o notă ironică, primarul orașului Cannes. „Acest opere, la contactul cu algele și vietățile submarine, vor da naștere unor noi recife.”

Fiecare operă are o înălțime de 2 metri și cântărește 9 tone. Sculpturile înfățișează chipuri de bărbați, femei și copii, inspirate după figurile câtorva locuitori ai orașului Cannes. „Tema măștilor, aleasă în colaborare cu Primăria din Cannes, este un ecou al istoriei și al patrimoniului cultural al orașului.”, se explică în comunicatul de presă. 

Este atât evocare a legendei „măștii de fier” de la închisoarea de stat a insulei Sainte-Marguerite (1687 – 1698), cât și o trimitere subtilă la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, o manifestare culturală devenită simbolul incontestabil al celei mai celebre stațiuni de pe Coasta de Azur. 

Realizate dintr-un beton ecologic poros cu un pH neutru, cele șase sculpturi au fost instalate la câteva sute de metri de țărmul sudic al insulei Saint-Marguerite, într-o zonă nisipoasă. Acestea au fost scufundate cu ajutorul unui sistem de cabluri, iar ulterior curățate. 

Ele tronează acum pe fundul Mării Mediterane, într-o zonă rezervată exclusiv înotătorilor, unde navigația este strict interzisă. Totodată, acestea pot fi admirate și pe site-ul: www.underwatersculpture.com.

ARTICOLE SIMILARE

Adriana Bahmuțeanu s-a reprofilat. De curând a obținut și diploma

Andreea Damian

Relaţia de iubire dintre Cătălin Botezatu şi Tania Budi!

Fructul ideal pentru arderea grăsimilor de pe abdomen

Andreea Damian

Afișe inspirate după personalități feminine inovatoare se pot descărca gratuit în 8 limbi

Dora Constantinovici

Rendez-vous la un ceai și o prăjitură

realitatea

Avocado-ul mexican este noua marfă criminală din lume

realitatea

Scrie un comentariu