Tracey Enim, Jasper Johns, Rembrandt, Tizian, Bellotto: operele acestor artisti atat de diferiti pot fi admirate in muzeele vieneze în prima jumatate a anului 2015. In plus, agenda culturala cuprinde: o expozitie a Acționismului Vienez, desene de la Musse d’Orsay din Paris, fotografie contemporana de peisaj, expozitii cu ocazia sarbatoririi a 150 ani de la inaugurarea Ringului si a 650 de ani de la infiintarea Universitatii Viena – o privire de ansamblu a celor mai importante evenimente din prima parte a anului 2015.
La Belvedere, anul 2015 debuteaza cu expozitia Jasper Johns: Regrete. In Oberes Belvedere se pot vedea cele mai recente opere ale artistului american nascut in 1930, in care experimentul joaca un rol important: o compozitie unitara formata din doua picturi, sase desene si doua printuri, create in ultimii doi ani.
Congresul de la Viena din 1814/15, este o expozitie ampla prezentata la Belvedere, dedicata Congresului de la Viena. Expozitia din Unteres Belvedere si Orangerie pune in lumin aspectele politice Ai sociale ale acestui eveniment, care, la vremea lui, a tinut toata Europa in suspans. In Palatul de iarna al Printului Eugen din centrul Vienei, este prezentata expozitia Rembrandt – Tizian – Bellotto. Spiritul si stralucirea Galeriei de Pictura de la Dresda. Sunt expuse in jur de 100 de opere de arta ale unor artisti renumiti, printre care Rembrandt, Tizian, Bernardo Bellotto, Guido Reni, Anthonis van Dyck si Antoine Watteau, din Galeria de Arta de la Dresda.
In agenda expozitiilor de muzeu intra urmatoarele:
Expozitia Destinatie Viena 2015 de la muzeul Kunsthalle Wien din Museums Quartier abordeaza diferitele aspecte ale convietuirii la Viena.
Muzeul Leopold din MQ expune in primavara anului 2015, pentru prima data la Viena, o expozitie ampl a operelor cunoscutei artiste britanice Tracey Emin.
In centrul Vienei, muzeul Albertina prezinta 200 de opere din colectia de 80.000 de desene de la Musse d’Orsay.
La Muzeul Evreiesc din Viena se poate vizita expozitia Poveste despre doua orase, expusa inainte la Moscova.
Ringul vienez sarbatoreste in 2015 150 de ani de cand a fost inaugurat de Imparatul Franz Josef, la 1 mai 1865. In acest an aniversar, exista o agenda culturala bogata in expoziții. In prima jumatate a anului 2015 se deschide si expozitia despre istoria cladirii Secesiunii, Centrul de Arhitectura Viena arata o expozitie dedicata arhitecturii din perioada national socialismului, iar Muzeul Evreiesc Viena pune in lumina istoria evreiasca a acestui bulevard. Si Universitatea Viena are ceva de sarbatorit, si anume existenta sa de 650 de ani, cu o serie de expozitii si evenimente.
Foto: © RMN-Grand Palais (musée d´Orsay) / Hervé Lewandowski