Descoperirea a fost făcută publică în cadrul Congresului Internaţional al Studiilor Copte ce a avut loc ieri la Roma. Cercetătoarea care a făcut această descoperire, Karen L. King, deţine titlul de “Hollis professor of divinity”, cel mai prestigios şi mai vechi post de profesor la Harvard Divinity School. King a publicat până acum mai multe cărţi pe tema scripturilor sacre.
Până ieri, Dr. King a arătat papirusul doar unui număr restrâns de experţi în papirologie şi unor lingvişti copţi, care au concluzionat că nu este vorba despre un fals. Acum, King şi colaboratorii săi afirmă că doresc să colaboreze cu mai mulţi specialişti pentru a descoperi noi secrete ale papirusului inedit.
Experţii afirmă că noua descoperire va reaprinde dezbaterile referitoare la posibilităţile ca Iisus să fi fost însurat, ca Maria Magdalena să fi fost soţia sa şi ca printre discipolii săi să se numere şi femei, discuţii ce au loc încă din primele secole ale creştinătăţii. Aceste discuţii sunt relevante în ziua de astăzi, pe măsură ce tot mai multe ramuri ale creştinătăţii dezbat posibilitatea ca femeile să îmbrace haina preoţească.
Dr. King subliniază că fragmentul de papirus nu demonstrează că Iisus avea o soţie, deoarece textul a fost scris la câteva secole după ce acesta a trăit, iar celelalte texte din această perioadă nu abordează acest subiect.
Cu toate acestea, descoperirea este captivantă, afirmă Dr. King, căci este prima dovadă din antichitate ce îl înfăţişează pe Iisus vorbind despre soţia sa. De asemenea, papirusul oferă noi dovezi că în primele secole ale creştinătăţii credincioşii dezbăteau dacă Iisus a fost sau nu căsătorit.
“Acest fragment sugerează că printre primii creştini exista această tradiţie, că Iisus ar fi fost căsătorit”, explică Dr. King. “Deja ştiam că în secolul al II-lea a existat o discuţie controversată pe tema căsătoriei lui Iisus, credincioşii întrebându-se dacă ar trebui să se căsătorească şi să facă sex”, a mai explicat specialista.
Dr. King a auzit prima oară despre acest fragment de papirus în 2010, când a fost contactată de deţinătorul acestuia pentru a-l traduce. Dr. King este un specialist în literatura coptă, publicând mai multe cărţi pe tema scripturilor scrise în această limbă.
Proprietarul, ce deţine o colecţie de papirusuri greceşti, copte şi arabe, nu doreşte să fie identificat după nume, naţionalitate sau ţară de reşedinţă, deoarece “nu vrea să fie hăituit de potenţialii cumpărători ai acestui papirus”, explică Dr. King.
Nu se ştie unde sau când a fost descoperit acest papirus, deţinătorul său achiziţionându-l în 1997 de la precedentul proprietar, un cetăţean german. Papirusul a venit însoţit de o notă scrisă de mână, în limba germană, ce menţiona numele unui profesor de Egiptologie din Berlin, acum decedat, şi care afirma că este “singurul text în care este menţionat faptul că Iisus avea o soţie”.