Masa de Paște nu trebuie să fie un ospăț, ci să conțină preparate pe care le mâncăm zilnic. Mulți dintre noi avem tendința să gustăm poate prea mult și din miel, și din drob, pe care apoi le stingem cu un pahar de vin. Urmează un ou roșu, că așa cere tradiția la români, mai un cozonac, mai o felie de pască. Ei bine, nimic din ce am menționat mai sus nu trebuie mâncate toate grămadă, pentru că sunt bombe calorice şi ar putea transforma totul în suferinţă.
Nutriționiștii ne avertizează asupra unor riscuri. În primul rând, trebuie avut grijă la carnea de miel, care este extrem de grea. Se digeră mai greu şi este mai grasă decât cea de oaie, având foarte mult colagen. Aşadar, cei care se știu cu probleme de sănătate, precum cele de ficat, boli cardio-vasculare și, mai ales, de colecist, să stea departe de miel. Pentru cine nu poate sta departe de carnea de miel, se recomandă, pe lângă porţiile mici, consumarea preparatelor din carne de miel fără garnituri, ci doar cu multe verdețuri și legume, pentru a ajuta la digestie.
Potrivit medicilor, pe masa de Paşti nu au ce să caute alunele, migdalele, covrigeii, nici măcar salata de boeuf, pentru că oricum produsele tradiţionale sunt foarte calorice (cozonc, pască). Cum trebuie însă să consumăm ca să evităm indigestiile? Experții ne recomandă să mâncăm jumătate de felie de drob cu un ou şi multe legume, apoi, friptura cu multă salată, fără piure, mai bine spanac.
Pentru că ceea ce face o masă indigestă, greu de digerat sau care îţi dă colică biliară, sunt grăsimile din mâncare. Și le găsim din plin în ciorba de miel, în maioneza din salata boeuf, în oul roșu. Dacă mănânci mult, următoarele şapte-opt ore organismul nu mai poate digera nimic. Trebuie să mănânci ceea ce tu poţi digera în următoarele patru-cinci ore.
Pentru cei care au deja unele probleme de sănătate, poate fi consumată carne de ied, de curcan sau mai bine peşte.