Pentru a slăbi definitiv, nu există nimic mai bun ca o dietă sănătoasă și echilibrată. Reducerea zaharurilor și grăsimilor, consumul variat, controlul cantităților, iată tot ce trebuie să faci în acest sens.
Dieta nu este cea mai durabilă soluție pentru a pierde în greutate. Pentru a evita efectul yoyo, nutriționiștii, medicii și rudele vă vor sfătui întotdeauna adoptarea unei alimentații sănătoase și echilibrate. Pe de o parte, să menții această direcție pe tot parcursul anului. Pe de altă parte, pentru a rămâne sănătos și a evita deficiențele. Iată sfaturile noastre pentru a mânca fără a te priva.
Evită deficiențele
Atunci când nu consumă toți nutrienții necesari pentru buna sa funcționare, organismul uman poate prezenta anumite tulburări mai mult sau mai puțin benigne precum oboseală, căderea părului sau pierderea cunoștinței. Pentru a evita aceste deficiențe, farfuria trebuie să fie variată și echilibrată și trebuie să conțină toți nutrienții: fier (carne roșie, gălbenuș de ou, spirulină), magneziu (cacao, fructe de mare), calciu (lactate, leguminoase), vitamina D (produse lactate, somon) și zinc (stridii, semințe de susan).
Respectă regula 1/3
O farfurie echilibrată trebuie să respecte regula 1/3 așa cum trebuie: 1/3 legume, 1/3 amidon (sau leguminoase) și 1/3 proteine. Pentru ca farfuria să fie pe cât de echilibrată, pe atât de ușoară, nu uitați să alegeți produse cu conținut scăzut de calorii. Este mai bine, de exemplu, să mănânci pui decât un cotlet de miel.
Nu elimina complet alimentele cu amidon
Există nenumărate diete la modă care presupun renunțarea definitivă la alimentele cu amidon. Este o idee proastă! Deși amidonul are mai multe calorii decât legumele, ele fac parte din familia „zaharurilor lente” care oferă energie pe tot parcursul zilei și țin corpul. Fără ele, riscul de pofte și gustări și mici goluri sunt mai frecvente.
Treci la amidonul maro
Consumați alimente complete cu amidon, cum ar fi orezul brun, pâinea integrală, diverse cereale sau chiar pastele semicomplete. Nu numai că sunt mai ușoare, dar sunt și bogate în fibre.
Nu interzicem grăsimile
A mânca echilibrat înseamnă a găsi echilibrul potrivit între ceea ce ai nevoie și ceea ce ar trebui să eviți: echilibrul potrivit. Dacă consumul de grăsimi (unt, diverse uleiuri) este așadar redus, aveți grijă să nu le eliminați complet. Prin urmare, puteți consuma o bucățică de unt pe zi (bogat în vitamina A) precum și o lingură de ulei vegetal (ulei de măsline, ulei de floarea soarelui sau ulei de rapiță) la fiecare masă pentru conținutul său de acizi grași mononesaturați sau polinesaturați.
Limitează consumul de zahăr
Este esențial să controlezi consumul de zahăr, fără totuși să-l elimini complet. Mai trebuie să-l alegi pe cel potrivit. Pentru început, consumă zaharuri naturale, conținute în fructe de exemplu, decât zaharurile industriale (prăjituri, dulciuri etc.). În continuare, învață să citești etichetele produselor achiziționate: evită alimentele cu prea multe ingrediente care încep cu malto- și/sau se termină cu –oză.
Redu cantitatea de sare
Prea multă sare poate fi cauza multor probleme de sănătate, cum ar fi retenția de apă, creșterea în greutate sau tulburările cardiovasculare. Deci, mai bine s-o eviți. Pentru a reuși să elimini sarea fără a face mâncărurile fade, asezonează-le cu ierburi și condimente.
Mănâncă pe o farfurie mică
Este bine cunoscut, absorbim mai puține calorii atunci când mâncăm mai puțin. Așa că pentru a slăbi, unii au găsit soluția: schimbă farfuria cu o versiune mini. Astfel, cantitățile sunt reduse, dar tot atât de variate.