Datorită conţinutului mare în vitamine, minerale şi săruri, morcovul este socotit un factor important de creştere, indicat mai ales în alimentaţia copiilor. Este tonic, revitalizant, antianemic, sporeşte numărul de globule roşii, stimulează funcţiile digestive, elimină toxinele, favorizează lactaţia, cicatrizează rănile şi previne îmbătrânirea.
Întrebuinţare în cosmetică
Rădăcina, consumată ca atare, întârzie îmbătrânirea, îmbunătăţeşte circulaţia la nivelul gingiilor, prevenind astfel parodontoza, şi asigură o mare cantitate de vitamine, săruri şi minerale.
Cataplasmele cu rădăcină rasă de morcov se aplică pe răni, plăgi, arsuri şi abcese. Sunt indicate şi în cancerul de sân.
Masca dintr-o rădăcină rasă pe morcov combinată cu 1 linguriţă zeamă de lămâie şi cu o lingură de smântână sau iaurt, aplicată pe faţă, de două ori pe săptămână, împrospătează tenul, regenerează pielea şi înlătură petele maronii datorate sarcinilor şi vârstei. Pentru înlăturarea acestor pete este foarte indicată şi aplicarea unor comprese înmuiate în suc proaspăt de morcov combinat cu o cantitate egală cu suc sau infuzie concentrată de pătrunjel.
Sucul din rădăcină de morcov, aplicat zilnic pe faţă, împiedică formarea ridurilor şi le atenuează pe cele existente. Nu degeaba francezii au şi un proverb: ” Morcovul luminează feţele şi ne face coapsele trandafirii”.
Sucul de morcov (câte un pahar de trei ori pe zi) este indicat în bolile grave însoţite de anemie severă şi în afecţiunile gastrointestinale ce provoacă diareea sau constipaţia.
Acest material a fost preluat din arhiva revistei “Bucătăria pentru toţi”. Mai multe detalii aici.