Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a avertizat că praful saharian prezintă riscuri suplimentare pentru persoanele afectate de afecțiuni respiratorii cronice, cum ar fi astmul, BPOC și bronșiectaziile.
„Praful saharian are risc de acutizare la persoanele care suferă de boli respiratorii cronice: astm, BPOC, bronşiectazii, pentru că poate induce crize de acutizare acestor afecţiuni. Riscul de a ajunge într-o cameră de gardă pentru tratamentul suplimentar creşte cu 30% pentru aceşti pacienţi în următoarele cinci zile de la expunere. Pentru cei care sunt acasă şi ştiu că sunt bolnavi, este recomandat să utilizeze suplimentar medicaţia pe care o au deja prescrisă de medicul pneumolog pentru situaţii particulare, cum este şi acesta”, a afirmat pneumologul Beatrice Mahler, potrivit Agerpres.
Ea a explicat și de ce masca de protecție nu e o soluție.
„Pacienții cu astm, cu bronșită sunt mult mai sensibili la orice schimbare a calității aerului. Aceste persoane cu risc trebuie să evite să iasă din casă când sunt anunțate astfel de atenționări. Dacă însă activitățile impun ieșirea din casă, pacienții trebuie să aibă la ei medicația de rezervă și să o folosească așa cum le-a fost prescrisă de medic. Masca nu e o soluție, deoarece particulele sunt foarte fine și pot depăși acest filtru. Dacă valurile de praf ar fi de scurtă durată și cu concentrație mare, iar vântul ar fi puternic, da, putem să ne acoperim nasul și gura, dar altfel organismul are capacitatea de a elimina aceste particule. Dacă strănutăm sau tușim trebuie să facem un control de alergologie sau la pneumolog. Studiile arată că în următoarea săptămână de la producerea unui episod de praf saharian, numărul de internări din cauza acutizării bolilor respiratorii crește cu 30%”, a explicat Beatrice Mahler.
Persoanele sănătoase nu sunt în pericol, dacă expunerea este de scurtă durată, însă medicul pneumolog nu recomandă practicarea activităților sportive în aer liber, în astfel de momente.
Reamintim că un nor de praf saharian, de care meteorologii au avertizat încă de marţi, a traversat Europa şi ajuns în România, acoperind mașinile cu un strat roșiatic. Fenomenul a fost mai persistent în zonele în care a plouat.
Sursa: Tabu.RO