Tabu
HEALTHSlider

Mașina de spălat rufe poate adăposti bacterii rezistente la medicamente

Mașina de spălat rufe poate adăposti uneori bacterii rezistente la medicamente, avertizează cercetătorii. Experții spun însă că o persoană obișnuită nu trebuie să-și facă griji pentru germenii din mașinile de spălat.

E adevărat, mașinile de spălat rufe au o singură sarcină, să ne curețe hainele, dar asta nu înseamnă că în ele nu există germeni. Un nou studiu sugerează că uneori, ele pot adăposti și bacterii rezistente la medicamente care ar putea prezenta riscuri pentru persoanele sensibile.

Cercetătorii studiului descriu un caz unic în care o mașină de spălat a fost legată de răspândirea bacteriilor rezistente la medicamente la nou-născuții într-un spital german. Se pare că a fost primul caz raportat în care o mașină de spălat spital a răspândit agenți patogeni dăunători pacienților, au spus autorii.

Cazul este „extrem de neobișnuit” pentru un spital, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Ricarda Schmithausen. Cercetarea sa are în vedere mașinile de spălat din gospodării, eficiente din puncte de vedere energetic, care folosesc programe cu temperature scăzute ale apei, deci mai puțin susceptibile să ucidă agenții patogeni.

Cu toate acestea, experții spun că persoana obișnuită nu trebuie să-și facă griji pentru mașinile de spălat care conțin bacterii. „Mașinile de spălat sunt concepute pentru a scăpa de murdărie și mirosuri, dar nu sunt concepute pentru a-ți face hainele sterile”, a spus dr. Amesh Adalja, specialist în boli infecțioase. Asta nu contează, deoarece majoritatea bacteriilor de pe corpul și hainele noastre nu sunt dăunătoare. „Marea majoritate a bacteriilor nu provoacă probleme oamenilor”, a declarat Adalja pentru Live Science.

Studiul publicat în revista Applied and Environmental Microbiology arată că medicii de la spitalul german au observat că nou-născuții din unitatea lor au ținut testele pozitive pentru o anumită tulpină de bacterii rezistente la medicamente cunoscută sub numele de Klebsiella oxytoca. Această bacterie provoacă infecții grave în casele de bătrâni și unitățile de terapie intensivă, potrivit Healthline.

Nou-născuții nu s-au îmbolnăvit efectiv de la K. oxytoca – bacteria a fost găsită pe pielea lor fără a provoca o infecție. Însă prezența sa a provocat îngrijorare, având în vedere că poate provoca afecțiuni precum pneumonia, infecțiile tractului urinar și infecțiile rănilor, în special la cei cu sistem imunitar slăbit.

La început s-a crezut că bacteria a ajuns pe bebeluși de la angajați sau mame, dar testele au arătat că sursa principală de infestare a fost mașina de spălat rufe. Probele preșevate din garniture de cauciuc a ușii și din compartimentul pentru detergent au ieșit positive. După ce personalul medical a încetat să mai utilizeze mașina de spălat, nu au mai existat cazuri de K. oxytoca transferate la nou-născuți.

Mașinile de spălat ar trebui să fie cercetate în continuare ca posibile surse de contaminare în mediul sanitar, au concluzionat autorii.

 

ARTICOLE SIMILARE

8 probleme comune care-ți pot strica vara și trucurile pentru a le rezolva

Andreea Damian

A cumpărat cu 13 $ un inel cu diamant. După 30 de ani i-a descoperit adevărata valoare

Andreea Damian

Cinci metode eficiente pentru purificarea aerului din casă

Andreea Damian

Roboții pentru sex cu inteligență artificială se vând bine în timpul pandemiei

Andreea Damian

Noi detalii din dosarul lui Bogdan Buta, patronul Untold, acuzat că ar fi abuzat doi minori

Andreea Damian

Cea mai provocatoare tendință de a poza pe Instagram. Au lansat-o cele mai populare vedete

Andreea Damian

Scrie un comentariu