Tabu
CULTUREPEOPLESlider

Matrix, filmul care a anticipat viitorul inteligenței artificiale, a împlinit 20 de ani

31 martie 2010 a marcat cea de-a 20-a aniversare a lansării filmului Matrix. O producție incredibilă, care a anticipat viitorul tehnologiei în domeniul informaticii.

Termenul „inteligență artificială” a fost inventat undeva prin 1956, dar într-un mod sau altul a fost subiectul oricărui film științifico-fantastic, de la Metropolis la Frankenstein, de la producțiile satirice ale anilor ’50 la 2001: A Space Odyssey, în care H.A.L., computerul care vorbește ca un pacient rănit, are propriul ego. Iar spre sfârșitul anilo ’70 și începutul anilor ’80, producătorii au folosit inteligența artificială pentru a crea noi filme de mare succes – Alien, Terminator, Robocop.

Dar în Matrix, care ieri a împlinit 20 de ani de lansare, conceptul este înțeles mai bine. El are ca temă principală ideea că oamenii trăiesc într-o lume virtuală, creată de inteligența artificială, în urma războiului purtat între oameni și mașini. Filmul conține numeroase referințe la subcultura hacker și cyberpunk, precum și la diferite ideologii religioase și filosofice. Un hacker – Neo (interpretat de Keanu Reeves) învaţă de la nişte rebeli misterioşi despre adevărata natură a realităţii în care trăieşte şi rolul sau în războiul împotriva liderilor.

Ce este Matrix?

Ați putea spune, așa cum au afirmat unii când a fost lansat filmul, că este o „ipoteza de simulare” – ideea că trăim cu toții într-un joc video gigantic online. Ați putea spune că este cosmosul colectiv al imaginilor concepute pentru a ne manipula și pentru a ne transforma în sclavi. Ați putea spune că Matrix e promisiunea mitică a societății americane de consumatori din clasa de mijloc – securitate, prosperitate, intangibilitate – sau că este chiar esența vieții.

Matrix este o realitate virtuală care există pentru că oamenii i-au dat această putere. Neo este pseudonimul programatorului IT Thomas Anderson. Pentru a afla răspunsul la întrebarea „Ce este matricea?”, acceptă jocul unui personaj misterios – Morpheus, care se oferă să îi dezvăluie adevărul despre Matrice. Morpheus crede că Neo este „Alesul”, un om despre care s-a prezis că va pune capăt războiului împotriva mașinilor inteligente, prin puterea sa nelimitată asupra Matricei.

Filmul este o poveste despre percepție și realitate, o încrucișare între povestirile lui Philip K. Dick și Alice în Țara Minunilor, în care problemele se rezolvă de la sine.

Matrix nu este doar despre un tip îmbrăcat în negru, cu ochelari de soare la ochi, păr geluit, care execută mișcări lente. Matrix este o combinație complexă de metafizică, kinestetică, kung-fu, o fuziune perfectă a formei și a temei. Producția laureată cu patru premii Oscar a deschis apetitul nostru pentru filme fantastice, care au ca subiect inteligența artificială. Ex Machina (2015), Avengers: Age of Ultron (2015), Her (2013), Interstellar (2014) sunt doar câteva producții recente.

The Matrix a fost lansat pe 31 martie 1999 în Statele Unite, și a încasat peste 460 de milioane $ în lumea întreagă. În general filmul a fost bine primit de critici, și a câștigat patru premii Oscar, și alte premii inclusiv Premiul BAFTA și Saturn Awards. Filmul fost urmat de două sequeluri: Matrix Reloaded și Matrix Revolutions, ambele lansate în 2003.

ARTICOLE SIMILARE

Mira Sorvino: „Am fost victima unui viol”

Andreea Damian

Redescopera bucuria copilariei in fotografiile lui Sorin Onisor

realitatea

Loredana, din ce în ce mai sexy pe internet

Tabu Tabu

Cum arată Adelina Pestrițu după ce a renunțat la implanturile mamare

Andreea Damian

Jacheta de motociclist: cum găsești modelul perfect

Andreea Damian

Andreea Antonescu a făcut o glumă nesărată care o va costa 4000 de lei

Tabu Tabu

Scrie un comentariu