Decizia de a ucide balenele este “respingătoare din punct de vedere moral” și mai mult de atât, “va duce la faliment economic”, spun militanții împotriva vânătorii de balene.
Autoritățile islandeze au anunțat că plănuiesc să ucidă mai mult de 2.000 de balene pe o perioadă de cinci ani, într-o declarație care a înfuriat grupurile de mediu. În ciuda scăderii pieței mondiale pentru carne de balenă și a fără ca această măsură să beneficieze de sprijinul public, guvernul a optat să rămână în contradicție cu interdicția internațională privind vânătoarea de balene.
Vânătoarea de balene va fi autorizată să distrugă 209 de balene fin și 217 de balene minke în apele islandeze în fiecare an până în 2023. Ministrul islandez al Agriculturii și Pescuitului, Kristjan Thor Juliusson, a declarat că numărul balenelor care urmează să fie ucise se justifică și că s-ar baza pe cele mai recente cercetări științifice. Vara trecută, Islanda a fost în centrul controverselor, după ce s-a raportat faptul că a ucis două balene fin albastre (rare) și cel puțin o duzină de femele însărcinate.
Cu toate acestea, speranța că publicitatea proastă din jurul vânătorii de balene va pune capăt practicii a fost distrusă cu ultimul anunț. “Decizia guvernului islandez de a continua să ucidă balenele – printre cele mai pașnice și inteligente ființe de pe planetă – este respingătoare din punct de vedere moral și va duce și la faliment economic”, a declarat Vanessa Williams-Gray, o militant pentru protecția belnelor și a delfinilor.
Anunțând noua sa cotă, guvernul a menționat avantajele economice ale vânătorii de balene, precum și cifrele oficiale care arată că populațiile de balene pe cale de dispariție și-ar reveni în timp. Aceste informații însă nu se suțin, potrivit unor calcule recente, Islanda câștigă de două ori mai mult din turismul creat în jurul vizionării balenelor decât din vânatul acestora.
Împreună cu Norvegia, Islanda a continuat să conteste interdicția Comisiei privind vânătoarea de balene comerciale, care a fost pusă în aplicare încă din 1987, de către Comisia Internațională pentru vânătoarea de balene (IWC). De asemenea, Japonia a respins aceste reguli, deși a folosit o portiță care permite o vânătoare de balene în scopuri științifice, iar la sfârșitul anului 2018 națiunea a anunțat că va părăsi complet IWC-ul.