Tabu
LIFESTYLEPEOPLESlider

Meghan Markle, probleme cu nașterea? Medici de top: riscurile, mai mari în rândul femeilor de culoare

Numele lui Meghan Markle e pe buzele tuturor în această perioadă. Ducesa de Sussex urmează să aducă pe lume primul ei copil din clipă în clipă. Deși planul ei era să nască acasă, rupând astfel o tradiție regală veche de decenii bune (adică de a naște la spital), ei bine medicii sunt de părere că Meghan ar putea naște totuși într-o unitate spitalicească.

Potrivit informațiilor furnizate de Casa Regală, Meghan Markle urmează să nască acasă, în apă, cu ajutorul unei doule. S-a mai zvonit că ar naște prin hipnoză, însă informația nu a fost confirmată. Planul ei a fost intens dezbătut la întâlnirea anuală a Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG), care a avut loc weekendul trecut la Nashville, Tennessee. Medici de top au întors pe toate părțile varianta ducesei de a aduce pe lume bebelușul regal la domiciliu. Toți au căzut de acord că Meghan se expune unui risc ridicat născând natural, acasă, fără să fie supravegheată de un medic obstretician.

Ideea unei nașteri la domiciliu nu este deloc absurdă. Însăși regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și-a născut toți cei patru copii acasă, unii în Palatul Buckingham, unii în Clarence House. Dar riscurile sunt ridicate în cazul lui Meghan. Se află la prima naștere, are deja 37 de ani și e de culoare. Meghan a geriatrică, adică a depășit pragul critic de 35 de ani în care poți duce sarcina până la termen și poți naștere fără nicio problemă.

În Marea Britanie, Colegiul Regal de Moașe spune că depinde doar de gravidă dacă vârsta trebuie să reprezinte un impediment pentru a naște acasă. În schimb, în SUA, ACOG nu recomandă deloc nașterile acasă. Nașterile la domiciliu sunt mai sigure în Marea Britanie decât în SUA, deoarece există un sistem integrat de îngrijire pentru a face față unei astfel de situații. La începutul anilor 1900, SUA au organizat o campanie pentru a determina femeile să nască în unități spitalicești.

În urmă cu doar câțiva ani, din cauza ratei ridicate de decese la naștere, SUA a permis moașelor, pe lângă obstreticieni, să supravegheze sarcinile gravidelor. În Marea Britanie și Europa de Vest, mai puțin de 9,2 din 100.000 de femei mor în timpul nașterii. În SUA, 26,5 de femei mor la naștere – mult mai aproape de rata în Mexic (38,9 la 100.000 de născuți vii), unde 42% din populație trăiește sub pragul sărăciei.

Dovezile sugerează că rata scăzută a deceselor în Europa este în mare parte datorată prezenței moașelor și a numărului mic de cezariene și alte intervenții mecanice.

Serena Williams, Beyonce și alte câteva americance susțin că numărul mamelor care mor la naștere este mai ridicat în rândul femeilor de culoare. Jucătoarea de tenis a mărturisit, într-un articol de opinie publicat de CNN, că a fost aproape să-și piardă viața atunci când a născut-o pe fiica sa Olympia. Serena a trecut prin două operații. Prima a fost una de cezariană în regim de urgență, după ce doctorii descoperiseră că ritmul cardial al bebelușului a scăzut în timpul travaliului. După naștere, lucrurile s-au complicat pentru sportivă, care a simțit că se sufocă la un moment dat și i-au fost apoi depistate câteva cheaguri de sânge la plămâni și niște artere aproape blocate (embolism pulmonar). Pentru a fluidiza traficul sangvin, medicii i-au dat anticoagulante însă, din cauza tusei, operația de cezariană s-a desprins, iar jucătoarea a suferit o hemoragie în cavitatea abdominală. S-a intervenit din nou chirurgical, iar Serena nu a avut voie să se ridice din pat timp de aproape șase săptămâni.

Înainte de a deveni mamă de gemeni, Beyonce s-a confruntat cu simptomele neplăcute ale preeclampsiei. Această problemă de sănătate se manifestă prin hipertensiune, dar poate afecta și celelalte organe ale corpului, vizate fiind rinichii și ficatul. În cazul în care nu este tratată corespunzător, preeclampsia poate pune în pericol atât viața viitoarei mame, cât și a copilului, în cazuri grave putând să ducă la deces. Pentru a reduce orice risc, singura soluție este nașterea copilului. Beyonce a descoperit această problemă în momentul în care tensiunea ei arterială a crescut periculos de mult.

Spre deosebire de femeile albe – 9 procente din nașteri – incidența deceselor la naștere este de peste 50% în rândul femeilor de culoare – 59%. Iar aceste cifre sunt rezultatul politicilor discriminatorii pe care SUA le aplică în cazul femeilor afro-americane. Pe bună dreptate Meghan își face mai multe planuri de naștere, cred specialiștii, având în vedere problema complicațiilor la naștere pentru femeile de culoare din Marea Britanie.

Deficitul rasial când vine vorba despre mortalitatea la naștere este mai mare în Marea Britanie decât în ​​SUA. Femeile de culoare din Marea Britanie au de 5 ori mai multe șanse să moară la naștere decât cele albe, potrivit datelor de la MBRRACE. În SUA, incidența este de 3 ori mai mare. „Nu contează dacă ești cel mai bun atlet al lumii, dacă ești faimos. Venitul, statutul, educația nu vă protejează. Culoarea pielii este factorul tău de risc”, a declarat dr. Neel Shah, medic obstetrician la Școala Medicală de la Harvard.

 

ARTICOLE SIMILARE

Revenire neașteptată

realitatea

ANDRÉ RIEU lanseaza DVD-ul “Live in Bucuresti”

realitatea

Designer român, președintele juriului la un eveniment derulat la săptămâna modei, de la Milano 

Andreea Damian

Le Male în variantă USB

realitatea

Drama Roxanei Ciuhulescu

Andreea Damian

Ilona Brezoianu se căsătorește. Când are loc nunta și cine este alesul ei

Andreea Damian

Scrie un comentariu