Tabu
LIFESTYLEWhat's hot

Meniu de duminica: BIBANI la gratar cu vin alb de Sebes

Reteta si parteneriere cu vin de la Bucatarescu

Ce-ati zice de o delicatesa rara, pe care am invatat-o de la eruditul meu prieten, gastronomul Matei Perahim? E drept, nu gasim acesti pesti recomandati de el – merlanii – la tot pasul, insa putem folosi si alti pesti de mare asemanatori, ba chiar, fortand limitele, zic ca ar merge si cu rapitorii de apa dulce, cum ar fi bibanul la 7-800 gr  sau salaul la 1,5 kg, asa cum ii prind eu pe mirifica balta de la Frasinet. Asadar:

Pentru 4 persoane: 4 pesti (bibani) de 6-800 g. fiecare, 400 g. ceapa galbena, 400 g. ceapa rosie, 3 catei de usturoi, 3 linguri de stafide albe mari, 50 g. seminte de pin, 20 cl. vin alb sec, 2 linguri otet din vin, ½ lingurita de seminte de fenicul, 5 linguri de ulei de masline, 1 lingurita de zahar, sare, piper.

Mod de preparare: 1) Se pun stafidele intr-un bol cu apa calduta; 2) Se curata cepele si se taie solzisori. Se pun intr-o cratita impreuna cu zaharul, vinul si 2 linguri de ulei de masline. Se completeaza cu vin ca ceapa sa fie acoperita. Se sareaza si se pipereaza. Se acopera si se lasa sa fiarba la foc mic 45 de minute, pana ce ceapa este tandra si nu mai este lichid in cratita; 3) 5 minute inainte de sfarsitul fierberii se adauga stafidele scurse. Se pune apoi totul intr-un vas de Jena; 4) Se prajesc semintele de pin intr-o tigaie anti-adeziva, fara grasime; 5) Se incalzeste cuptorul la 210° C.(term.7); 5)Se spala pestele. Se pun semintele de fenicul in interior. Se ung cu uleiul ramas. Se pun deasupra cepei, se sareaza si se pipereaza. Se da la cuptor pentru 20 de minute. In ultimul moment se presara cu semintele prajite de pin si se aduc la masa pestii astfel dichisiti.

La acesti pesti, merge un vin alb  proaspat si racoros – aromatul cupaj alb – Byzantium Blanc de Transylvanie – pentru care s-au folosit struguri din podgoria de la Sebes, din Alba, opulenta lumii bizantine fiind transportata cu abilitate si persuasiune dincolo de Carpati, prin intermediul unor “vehicule” de inspiratie ceva mai nordica. Proportiile sunt urmatoarele: 60% Gewurztraminer, 30% Pinot Grigio si 10% Riesling de Rin. Fiecare dintre cele trei soiuri vine cu caracteristicile sale speciale. Astfel, vinul care da structura cupajului, Gewurztraminer, aduce un buchet floral si o aroma unice, care dau o culoare olfactiv-gustativa absolut remarcabila. Pinot Grigio a fost chemat in combinatie pentru a asigura robustetea structurii dar si o aciditate sprintara, conferind vinului un aer jucaus, in timp ce tusa de Riesling de Rin contribuie la complexitatea licorii prin intermediul notelor minerale si a tonurilor de citrice insinuante. Rezultatul este un vin alb subtil, racoros insa plin de aroma, ideal pentru a fi servit, racit la 10-12 grade Celsius, in vara ce se anunta, deja, caniculara. Respectand tendinta vinurilor noi, noul Blanc de la Byzantium are 14% alcool si este vivace, debordand de personalitate.

Pofta buna!

ARTICOLE SIMILARE

Mihaela Radulescu: Sunt pofticioasa! “Mananc shaorma, nu cred in diete sau infometare!”

Prigoana a facut-o VARZA pe Bahmu: “Mai du-te dracu’ acasa! Sotia mea e beata la ora asta…”

Relatia dintre Alex Velea si Antonia, din ce in ce mai serioasa! Ce au facut cei doi!

Frotox – noul Botox

Cum ne petrecem vacanta de vara? Avantajele in a calatori singur

realitatea

5 PORTII pe zi – secretul frumusetii

Scrie un comentariu