Preparatul Fish and chips – obținut din fileu de pește și cartofi prăjiți în friteoză – va putea dispărea din farfuriile restaurantelor din cauza încălzirii globale, avertizează cercetătorii. Oamenii de știință cred că speciile marine mai mari, inclusiv codul și eglefinul, vor dispărea deoarece temperaturile în creștere reduc nivelul oxigenului din oceane. Constatările s-au bazat pe o analiză a crustaceelor de dimensiuni diferite găsite în abundență în Oceanul Arctic.
Când nivelul oxigenului din apele în care se aflau a fost redus, aceste viețuitoare erau mai mici. Așadar, cred experții, creaturile mai mari ale mărilor sunt mai vulnerabile la schimbările climatic.
Profesorul John Spicer, co-autor al studiului și zoolog marin la Universitatea din Plymouth, a petrecut mai bine de 30 de ani examinând efectul schimbărilor climatice asupra organismelor oceanice. „În ultimii 50 de ani, oxigenul din oceanele noastre a scăzut cu aproximativ două până la cinci procente și acest lucru are deja un efect asupra capacității speciilor de a funcționa. Dacă nu se adaptează, multe nevertebrate marine mai mari se vor micșora sau vor dispărea, ceea ce ar avea un impact profund negativ asupra ecosistemelor din care fac parte. Acesta este, evident, un motiv major de îngrijorare”, a declarat expertul.
Studiul, publicat în revista Philosophical Transactions of the Royal Society B, a analizat patru tipuri de crustacee, cunoscute sub numele de amfipode, care sunt frecvent întâlnite în apele înghețate din nord. S-a constatat că speciile mai mari au suferit probleme respiratorii atunci când nivelurile de oxigen au fost reduse, comparativ cu cele mai mici.
Studiile anterioare au constatat că schimbările climatice ar putea duce la înlocuirea populațiilor de cod cu alte specii, cum ar fi calmarul, sardinele, macrou și barbun vărgat. Creșterea temperaturilor oceanelor a redus deja stocurile globale de pește cu aproape 5% și până la 35% în regiuni-cheie de pescuit, cum ar fi Marea Nordului.