Fie că este vorba de a te menține în formă, de a promova scăderea în greutate, sau chiar de un gust pentru sport, sunt multe motive care pot explica faptul de a te angaja în activitate fizică.
În plus, Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca adulții să practice cel puțin 150 până la 300 de minute de activitate de intensitate moderată și între 75 și 150 de minute de activitate de intensitate viguroasă pe săptămână. Cu toate acestea, aceste niveluri sunt rareori atinse.
Dar ce sport ar trebui să practici atunci când vrei să te menții în formă prin activitate fizică? În timp ce mulți pot fi tentați de sporturi care necesită multă implicare și echipamente precum scrima, călăria sau chiar ciclismul, alții preferă, fără îndoială, să se concentreze pe activități care sunt mai ușor de implementat. Printre acestea, mersul pe jos este o variantă simplă și ieftină, care poate fi adoptată de toată lumea și care are multiple beneficii pentru sănătate. Nu este nevoie să mergi ore întregi pentru a te bucura de acestea.
Mersul pe jos: iată care sunt efectele surprinzătoare ale acestui bun obicei asupra corpului tău!
Dacă încă eziți să începi mersul pe jos, experții au împărtășit cu Women’s Health numeroasele beneficii pe care acest obicei le poate avea asupra sănătății. Sănătatea cardiovasculară, pierderea în greutate, îmbunătățirea sănătății mintale sau chiar întărirea oaselor, mersul pe jos acționează la toate nivelurile corpului. Dar ar putea avea și efecte pozitive mai surprinzătoare asupra sănătății tale. Iată care sunt ele, potrivit experților.
Mersul pe jos promovează un somn mai bun
Acest beneficiu al mersului este mai puțin cunoscut. Știm că activitatea fizică zilnică promovează un somn de mai bună calitate, acesta este și cazul mersului pe jos. Experții citează în special rezultatele unui studiu publicat în 2019 în Sleep Health care a demonstrat că adulții care au petrecut mai mult timp pe jos în timpul zilei au dormit mai bine noaptea, în medie.
Ar întări imunitatea
Un alt beneficiu al mersului, în special în timpul sezonului de iarnă: întărește imunitatea. Keri Peterson subliniază lucrările publicate în 2011 în British Journal Of Sports Medicine, care a observat că dintre cei 1.000 de participanți studiați, cei care au mers cel puțin 20 de minute pe zi, de 5 ori pe săptămână, au avut cu 43% mai puține zile de boală decât cei care au făcut mișcare o dată pe zi săptămână sau mai putin.
Ar putea reduce pofta de mâncare
Dar experții sugerează, de asemenea, că mersul pe jos ar putea fi o soluție pentru gustare, mai ales noaptea. Într-adevăr, ei citează un studiu publicat în 2015 în jurnalul PLOS One, care a descoperit că o plimbare rapidă de 15 minute, mai degrabă decât să fie sedentară, ar putea limita dorința de a gusta dulciuri care sunt dăunătoare sănătății și greutății.
Care sunt celelalte beneficii pentru sănătate ale mersului pe jos?
Deși aceste 3 efecte pozitive ale mersului asupra sănătății sunt relativ puțin cunoscute și pot fi chiar surprinzătoare, alte beneficii pentru sănătate ale acestei activități fizice sunt mai populare. Într-adevăr, mersul zilnic pe jos:
promovează o mai bună sănătate cardiovasculară;
întărește mușchii și oasele;
stabilizează nivelul zahărului din sânge și reduce riscul de diabet de tip 2;
stimulează arderea caloriilor și pierderea în greutate;
crește longevitatea;
îmbunătățește sănătatea mintală și a creativitatea.
Sursa: Tabu.RO