Semnalele transmise de sateliții care supraveghează activitățile meteo ar putea fi perturbate de rețele mobile de date de 5G, au avertizat meteorologii.
Analiștii americani și-au mai exprimat îngrijorarea față de interferențele radio provenite de la rețelele mobile 5G, dar acum un grup format din mai multe organisme științifice a scris la Comisia Federală de Comunicații (FCC) avertizând întreaga lume de posibilele consecințe. Scrisoarea comună spune că situația este “profund îngrijorătoare”. În scrisoare se solicită o întârziere a licitației pentru spectrul de frecvențe radio 5G, potrivit BBC.
Interferențele cauzate de creșterea activității de comunicații ar putea întârzia raportarea unor informații meteorologice importante către public – de exemplu în timpul uraganelor – consideră American Geophysical Union, American Meteorological Society și Asociația Națională de Vreme. Ei susțin ferm că rețelele meteorologice sunt “extrem de importante pentru siguranța publică și cercetare științifică”. “O întârziere și de doar câteva secunde poate însemna în cee ace privește informațiile meteo diferența dintre siguranță și riscuri majore legate de viața și proprietatea populației”, a explicat directorul AccuWeather Jonathan Porter într-o scrisoare separată către FCC.
Organizația care dorește să utilizeze banda de spectru în cauză – 1.675-1.680 MHz – pentru scopuri de 5G se numește Ligado. În scrisoarea sa către FCC, Ligado a declarat că retragerea permisiunii de a utiliza rețelele 5G ar “împiedica SUA să câștige cursa legată de folosirea rețelelor 5G “. Compania susține că prognozele meteorologice ar putea funcționa la fel de sigur dacă datele meteorologice ar fi descărcate prin intermediul serviciilor de internet. Cu toate acestea, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a monitorizat rapiditatea cu care aceste rețele pot furniza fotografii ale întregului Pământ, și le-a considerat mult prea lente.
Între timp, Strategia 5G pentru România a fost aprobată, joi, 20 iunie 2019 prin Hotărâre de Guvern, în şedinţa Executivului, la propunerea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, conform unui comunicat al MCSI.
Ministerul menţionează că Strategia 5G pentru România se spune “a făcut subiectul unei largi consultări publice şi a înglobat propunerile şi punctele de vedere ale industriei şi experţilor, pentru un larg consens şi cunoaşterea etapelor care vor fi parcurse de România în procesul de dezvoltare a serviciilor de comunicaţii şi aplicaţiilor 5G.”
Anul trecut, consultarea publică a constat în publicarea strategiei 5G pentru România aici, în noiembrie persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până în decembrie, adică în termen de o lună de la data publicării documentelor. Atât. N-au existat discuții publice în presă, nu s-au organizat evenimente pe această temă, nu s-a vorbit despre eventuale probleme tehnice menționate iată, de meteorologii americani.