Din punct de vedere culinar, Paştele înseamnă miel. Aşa că vă propunem o reţetă grecească de friptură de miel. Delicioasă şi uşoară (şi la stomac şi la gătit). Spor şi poftă!
INGREDIENTE:
– o pulpă de miel de vreo 2 kilograme
– 3, 4 căţei de usturoi tăiaţi în bucăţi mari
– sare după gust
– piper, tot după gust
– un sfert de cană de zeamă de lămâie
– 100 grame de unt topit
– o ceapă medie tăiată mărunt
– o cană de vin alb
– o jumătate de cană de apă
– 800 grame cartofi mici
– 100 ml ulei de măsline
PASUL 1. Preîncălziţi cuptorul la foc mare.
PASUL 2. Luaţi pulpa de miel şi crestaţi-o de vreo patru ori cu un cuţit. În spaţiul rezultat introduceţi bucăţile de usturoi. Adăugaţi peste carne sarea şi piperul.
PASUL 3. Amestecaţi zeama de lămâie cu untul topit şi ungeţi pulpa cu tot sosul rezultat.
PASUL 4. Puneţi pulpa într-o tavă şi adăugaţi ceapa, vinul şi apa. Dacă vi se pare prea puţină apă, puteţi să mai puneţi o jumătate de cană. Acoperiţi tava cu o folie de staniol, daţi focul la mediu şi puneţi-o la cuptor pentru vreo 2 ore.
PASUL 5. În aceste două ore veţi avea un singur lucru de făcut. Căliţi cartofii în uleiul de măsline. Cam 10-12 minute, nu mai mult. Puteţi să îi căliţi fie întregi, fie tăiaţi.
PASUL 6. După cele două ore, scoateţi mielul din cuptor, îndepărtaţi folia de aluminiu, adăugaţi cartofii şi uleiul de măsline şi daţi din nou la cuptor cam 60 – 90 de minute până când carnea se rumeneşte frumos. Din nou, puteţi adăuga puţină apă sau vin dacă vi se pare că lichidul din tavă e insuficient. Pentru un rezultat mai bun, din 15 în 15 minute, stropiţi carnea cu sosul din tavă.
PASUL 7. Gata. Mielul e numai bunde mâncat. Poftă bună şi Paşte Fericit!