La începutul lunii februarie, casa unei familii cu 7 copii a ars integral în urma unui scurtcircuit. Incendiul a avut loc în Tătărești, Satu Mare iar în momentul izbucnirii incendiului în casă se aflau părinții cu 6 dintre cei 7 copii. Din fericire, aceștia au reușit să se evacueze la timp, însă locuința și bunurile au fost distruse în totalitate. Am văzut atunci primele imagini de la fața locului inclusiv poza cu mama desculță care îl ținea în brațe pe mezinul familiei, un dop de om înfășurat într-o pătură, în lumina farurilor autospecialei. Incendiul a fost unul foarte agresiv și tot ce avea familia respectivă a fost făcut scrum. De atunci, cei șapte copii și părinții lor au fost cazați temporar într-o clădire a dispensarului din localitate însă așa cum puteți bănui, genul ăsta de provizorat nu înseamnă acasă. Am văzut că între timp cineva a început să strângă bani pentru copii pentru a-i ajuta cât de cât să aibă o viață ceva mai ușoară. Iar săptămâna trecută am văzut pe Facebook-ul Mirelei Retegan că organizează la Satu Mare un spectacol Zurli special pentru a strânge fondurile necesare în completarea sumei pentru cumpărarea unei alte case pentru cei șapte copii și părinții lor. Nu știu câți și cât o cunoașteți pe Mirela – Tanti Prezentatoarea de la Zurli – dar eu știu despre ea că atunci când își pune ceva în minte sau când promite ceva, păi atunci lucrurl acela se întâmplă. Ieri am rugat-o să-mi răspundă la câteva întrebări pentru că ce să vezi, la începutul lunii martie, cei șapte copii împreună cu părinții lor vor avea o căsuță nouă și împreună cu ea o nouă șansă la o viață decentă.
Sunt mulți oameni care ar putea face bine cuiva și totuși puțini o fac. Tu ești una dintre cei puțini. De ce te-ai hotărât să ajuți cei 7 copilași, puteai să-i ignori, să spui că n-ai timp de ei sau că o să-i ajuți “mâine”…
Mirela Retegan: Cred că bunătatea se învață de acasă …generozitatea se învață în familie. Pe mine tata mă punea în fiecare joi să ascult cântecul lui Octavian Bud în care refrenul era “niciodată să nu uităm de cei mai triști ca noi”. Eu provin dintr-o familie în care bunica mea făcea ceea ce fac astăzi asociațiile și fundațiile, doar din credința în bunătate. Așa că… fac ce am învățat acasă… nu întorc capul în partea cealaltă când știu că pot să dau o mână de ajutor… în ceea ce privește Satu Mare am trăit acolo 15 ani minunați. Locurile acelea mi-au oferit o viață superbă și prieteni unici. Acolo s-a născut copilul meu și acolo am învățat tot ceea ce știu ca jurnalist… Când mai mulți oameni din Satu Mare m-au rugat să ajut, nu am putut să stau deoparte.
Cum au primit vestea că Tanti Prezentatoarea de la Zurli o să-i ajute să aibă iar un acoperiș deasupra capului?
Mirela Retegan: Știu de la Marcela Papici – cea care a demarat campania casaoamenilorbuni că au fost foarte impresionați. Astăzi (n.r. duminică) m-am întâlnit cu ei în curtea bisericii. Erau tare emoționați și rezervați… deși eram acolo, în fața lor, nu le venea să creadă că e adevărat că o să aibă din nou o casă… ne-am despărțit după câteva ore îmbrățișându-ne strâns și cu promisiune că îi vor învăța și pe părinți “am o căsuță mică” până la spectacolul din 3 martie.
Ce te-a impresionat cel mai tare la povestea lor?
Mirela Retegan: Mama! Nici nu vreau să mă gândesc ce e în sufletul unei mame care își ia în brațe copiii îmbrăcați în pijamale și, în mijlocul iernii, la 6 dimineața fuge cu ei desculți în curte, în zăpadă… apoi i-am cunoscut pe toți și mi-au intrat în suflet. Sunt curați și buni și trebuie să uite repede drama pe care au trăit-o.
Cum a reacționat comunitatea când ai spus că vrei să ajuți familia să aibă din nou o căsuță?
Mirela Retegan: Deja cei de acolo au făcut foarte multe pentru ei. S-au strâns deja peste 10.000 de euro. Preotul din sat a găsit o casă care era de vânzare chiar lângă casa lor… Eu am mers astăzi ca o garanție că se va încheia tranzacția. Noi organizăm un spectacol și vom susține, din banii de bilete, diferența de bani. L-am cunoscut și pe proprietarul care vinde casa și, sub privirile lor a luat de pe gard plăcuța cu “casă de vânzare” ca o garanție că de acum acea casă va fi a lor. Eu am promis că voi face rost de toți banii necesari.
Știu că tu iubești copiii iar din păcate, în România sunt foarte mulți copii (mai ales în mediul rural) care nu au șanse să ajungă la școală, să aibă mâncarea necesară zilnic, să aibă o viață mai ușoară, ce crezi tu că ar trebui să se facă pentru acești copii, cum ar trebui să ne implicăm cu toții pentru ca acei copii necăjiți să aibă parte și de o pauză de la griji și supărări? Ce sfat le dai oamenilor din comunitățile mici și mai sărace, cum să-i ajute pe cei mici ca să aibă o șansă?
Mirela Retegan: 2019 este pentru mine anul în care mi-am propus să scot la lumină bunătatea din oameni. În fiecare dintre noi există sâmburele empatiei și a generozității. Din păcate nu ne activăm această calitate suficient de mult. Eu voi face tot ce pot ca să le arăt oamenilor ce bucurie poți să trăiești atunci când pui umărul și contribui la schimbarea în bine a vieții unor copii care au nevoie de o șansă. Și pentru că nimic nu e întâmplător, conceptul Zurli pentru 2019 e Casa Zurli: turneu, poveste, videoclip, emisiune tv, casă de păpuși și jucării… un instrument nou în care învățăm împreună copiii și părinții din România cum să stabileasca o relație cu casele lor. Povestea familiei din Tătărești este o lecție frumoasă pentru noi toți. Și pentru toți cei implicați in proiect. O lecție despre generozitate, implicare, bucuria de a face lucruri pentru alții și credința că oamenii în esența lor sunt construiți să fie buni. Uitați-vă în jurul vostru și dacă vedeți pe cineva care are nevoie de ajutor (indiferent despre ce este vorba) întindeți-i mâna – nu întoarceți capul în partea cealaltă!