Un studiu recent a demonstrat că, în subconștient, putem detecta când ceilalți sunt speriați, de la chimicalele eliminate prin piele. Oamenii de știință ce au descoperit acest fapt susțin că aceste semnale pot semăna panică într-un grup. Aceste dezvăluiri se adaugă multitudinii de dovezi conform cărora simțul mirosului este cu mult mai sofisticat decât ne putem imagina – și că oamenii pot detecta și reacționa la feromonii emanați de alte persoane.
Doctorul Bettina Pause și colegii săi de la University of Dusseldorf din Germania le-a pus unor 49 de studenți voluntari, cu o oră înainte să susțină un examen oral, tampoane absorbante de bumbac subsuoară. De asemenea a prelevat probe de sudoare de la același grup de persoane în timp ce făceau exerciții fizice pe biciclete. Un alt grup de 28 de voluntari au fost apoi puși să miroasă acele tampoane de bumbac, în timp de creierul le era monitorizat de un scanner MRI (imagistică prin rezonanță magnetică). Nimeni nu a fost capabil să detecteze diferența dintre ”sudoarea fricii” și ”sudoarea exercițiilor”, însă rezultatele în urma scanării creierului au spus total altceva, susține raportul de știință PLoS One. Când au mirosit ”sudoarea fricii”, regiunile creierului care sunt responsabile de partea emoțională și semnale sociale au devenit cu mult mai active. De asemenea, părțile creierului responsabile de empatie s-au alertat.
Cercetătorii susțin că frica și anxietatea declanșează eliminarea unor substanțe ce pot fi simțite de cei din jur; la U.S. Pentagon s-a descoperit că mirosul oamenilor neliniștiți au făcut creierul celorlalți să activeze regiunile responsabile cu frica. Mostrele de sudoare au fost prelevate de la 20 de amatori de senzații tari, înainte de a face primul lor salt cu parașuta. Mulți oameni de știință spun că simțul mirosului este cel mai puțin înțeles dintre simțuri și că acesta joacă un rol crucial în relațiile noastre cu alți indivizi.
Studii repetate au demonstrat că femeile preferă mirosul bărbaților cu imunitate corporală ridicată, deoarece acest aspect ar oferi oricărui copil cea mai bună protecție împotriva bolilor. Alte studii atestă faptul că indivizii caută parteneri cu un alt miros decât al lor – posibil pentru a evita crearea de familii cu rudele.