Mișcarea Black Lives Matter, care a produs până la acest moment o revoluție în Statele Unite, dar și în lume și-a făcut simțită prezența și în România.
Mișcarea Black Lives Matter a devenit virală și proeminentă în ulmtimele săptămâni în Statele Unite, totul începând cu moartea unui bărbat de culoare, George Floyd. Decesul a fost provocat de un polițist care a stat cu genunchiul pe gâtul acestuia timp de 8 minute, în timp ce George era încătușat. Legiștii au confirmat că moartea acestuia nu a survenit în urma unor afecțiuni sau a unui accident, iar Derek Chauvin, polițistul, cel care l-a sufocat pe Floyd va fi cercetat pentru omucidere, varianta actului din culpă fiind exclusă de autoritățile americane. De la decesul acestuia și până azi, protestele au răvășit statele americane și au scos în stadă milioane de oameni, dar și forțele de ordine înarmate până în dinți. Într-un moment de panică, președintele Donald Trump a fost escortat într-un buncăr în prima zi din iunie, iar Casa Albă și-a stins luminile, în contrast cu flăcările care ardeau pe străzile din Washington.
În România (București) a avut loc duminică o demonstrație pașnică de susținere a mișcării antirasiale. Demonstranții au atras atenția asupra faptului că pielea, de orice culoare, nu reprezintă o predispoziție către criminalitate. Aceștia au citit un manifest scrie realitatea.net: “Atragem atentia si asupra rasismului din Romania. Persoanele de culoare sunt hartuite pe stradă. Condamnăm supremația albă în toate formele sale: rasismul sistemic, crimele și violența poliției, patriarhatul, colorismul, capitalismul, clasismul, ura împotriva femeilor, persoanelor transgen și a lucratoarelor sexuale!”, se arată în manifestul protestatarilor. Poliția română a stat în gardă, însă nu a fost nevoie de intervenție.
În România această mișcare a avut răsunet datorită rasismului manifestat față de persoanele de etnie romă. În ultimii ani cei care aparțin minorității și-ai făcut cunoscută cauza, însă drumul lor spre incluziune este departe de a fi parcurs. În cadrul aceluiași protest s-a militat pentru eliminarea stigmatului adus etniei rome: „atragem atenția și asupra rasismului din România. Persoanele de culoare sunt hărțuite pe stradă, Poliția și Jandarmeria au comis nenumărate acte de brutalitate împotriva romilor: „în ultimii ani 7 romi au fost uciși de către Poliție, iar alți 187 au fost bătuți și torturați. În ultimele săptămâni poliția a intrat cu forța în comunități de romi ca Bolintin Vale, Săcele, Rahova și au bătut inclusiv copii și femei. În toată Europa, rasismul, colorismul, puterea partidelor fasciste și neo-naziste sunt în creștere și pun în pericol viețile persoanelor de culoare și ale romilor!”, arată Mediafax.