Tabu
CULTURESlider

MNIR ⎪ Expoziția „Muzeul Jucăriilor”

În perioada 14 februarie — 6 aprilie 2021, la Muzeul Național de Istorie a României va putea fi vizitată expoziția „Muzeul Jucăriilor”, o călătorie inedită în universul inocenței pe care o vor îndrăgi, deopotrivă, părinții și copiii. 

Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Asociația Muzeul Jucăriilor, a pregătit pentru publicul de toate vârstele  o  frumoasă expoziție dedicată copilăriei și obiectelor care reușeau, în fiecare zi, să aducă un zâmbet pe buzele și în sufletele copiilor.

Accesul în muzeu este permis de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00 — 18:00, în grupuri de maximum 3 persoane (cu excepția familiilor cu 2 sau mai mulți copii). 

Accesul grupurilor se face la un interval de 5 minute; persoanele și grupurile care au realizat programări, telefonic (021 313 19 25 ) sau prin e-mail ([email protected]), având prioritate.

În spațiul expozițional se pot afla concomitent 100 de persoane. Accesul de noi vizitatori va fi permis gradual,  iar în intervalul orar 13.30 -14.00 se va realiza igienizarea spațiului expozițional.

Prețul unui bilet pentru vizitarea expoziției „Muzeul Jucăriilor” este de 20 lei pentru adulți, 10 lei pentru pensionari și 5  lei pentru elevi, studenți, persoane cu dizabilități și posesori ai cardului „Euro 26”. 

Fabricile de jucării din România 

În 1960, România avea opt fabrici care manufacturau obiecte din lemn și tablă sau tipăreau cărți, dar avea și secții speciale de jucării. 

Întreprinderea „9 Mai” din Lugoj făcea stropitori, jucării cu cheiță și carusele, Cooperativa „Tehno-Metalica” București realiza jucării metalice, biciclete, triciclete și trenulețe, Fabrica de Mase Plastice, „MAP Oradea”, turna jucării din plastic, Cooperativa „Arta Lemnului” figurine, trenulețe și jocuri din lemn, Fabrica „Steaua Roșie” din Râșnov, jocul de Domino, iar „Agatex” Timișoara trenulețe, tamburine și alte jucării din metal. Celebra fabrică „Arădeanca” făcea sute de modele de păpuși. 

Toate aceste fabrici exportau 80% din producție, iar jucăriile ajungeau în anii ’60 și ’70 să le concureze calitativ pe cele din Occident.

Întreprinderea Poligrafică Banat era cea mai mare fabrică unde se realizau jocuri din carton, cu peste 1000 de angajați. Aici s-au născut celebrele jocuri „Animalele din continente”, „Piticot”, „Nu te supăra frate”, „Păcălici” sau „Dacii și Romanii”. 

Înființată în 1923, Fabrica „Metaloglobus” producea ambalaje metalice, cazane, numere stradale și felinare. În 1965 se deschidea secția de jucării. 4-5 milioane de jucării pe arcuri, jucării din pluș, telefoane, mini-mașini de cusut, pistoale, puști, mitraliere, trompete și tamburine din fier erau produse anual aici. 

ARTICOLE SIMILARE

Cum arată Flavia Mihășan după ce și-a tăiat pleoapele. Transformare totală!

Andreea Damian

Cele 8 tendințe de vară de care suntem deja obsedate

Andreea Damian

Regina Elizabeth a II-a are COVID-19. Cum se simte suverana

Andreea Damian

Noua modă inspirată din lumea cailor

Ciocîrlan

Erika Isac prezintă #GETHOMESAFE, un serviciu dedicat siguranței femeilor

Andreea Damian

Tot ce trebuie să știi despre faimoasele genți IT sau IT bags

Andreea Damian

Scrie un comentariu