Munca de acasă pentru multe femei a fost o șansă de a elimina lenjeria inconfortabilă și inutilă. Se zvonește că acestea nu au nicio intenție de o reintroduce în garderobă. „Nu există o eliberare mai mare”, spune o femeie, bucuroasă că a scăpat de sutien în timpul izolării.
Izolarea a schimbat o mulțime de lucruri despre felul în care ne prezentăm noi în lume, iar pentru câteva femei, renunțarea la sutien a fost cea mai mare schimbare. Sutienele sunt adesea considerate necesare, dar nedorite. Ideea de a trăi fără sutien este posibilă doar dacă au un fizic ca al lui Heidi Klum. Sau dacă ai curaj. Aceasta nu este doar o reacție la perioada de izolare, ci ceva care „a fost într-o creștere rapidă în ultimii doi-trei ani”. Se reduce la efectul tendinței de atletism și accentul sporit pus pe „bunăstare” și îngrijirea de sine. „Oamenii doresc să aibă grijă de ei înșiși și să pună lucruri pe corpul lor, care îi fac să se simtă drăguți, nu incomod”.
Deşi acest articol de lenjerie intimă ar avea, potrivit specialiştilor, peste 4.500 de ani vechime, istoria lui modernă începe în anul 1914, când americanca Mary Phelps Jacob a brevetat, din dorinţa de a scăpa de corsetele voluminoase, primul sutien fără spate. Sutienul a devenit ceva pe care l-am pus pe noi automat, fără să ne întrebăm de ce. Chiar avem nevoie de el? Pentru femeile care se confruntă cu dureri de sân, „un sutien poate ajuta la ameliorarea lor”, spune Joanna Wakefield-Scurr, profesoară de biomecanică la Universitatea din Portsmouth. Sutienele previn și „mișcarea excesivă”, spune ea.
Când sânul se mișcă, mai ales în timpul activităților sportive, se produc daune structurilor de susținere”, spune Wakefield-Scurr. „Acesta este unul dintre beneficiile inițiale ale sutienului – ele pot preveni presiune excesive asupra acestor structuri de susținere – piele și ligamente.” Dar purtarea unui sutien nepotrivit provoacă probleme. Durerile de sâni şi de spate, amorţeala braţelor, iritaţiile şi durerile de cap sunt doar câteva dintre consecinţele purtării unui sutien cu dimensiuni nepotrivite.
La multe femei există problema estetică. Sânii, ni s-a spus de secole, trebuie să fie plini iar sfârcurile nu trebuie să fie vizibile. Chiar dacă feministele de la sfârșitul anilor ’60 au luptat pentru drepturile lor, actul de a abandona sutienul a avut întotdeauna conotații politice inevitabile. Vă amintiți probabil de campania „Free the nipple”, O acţiune feministă pornită în Islanda, în care femei din toată lumea își etalau sânii în numele libertăţii de exprimare şi a egalităţii cu bărbaţii. Iar scriitoarea Chidera Eggerue a încetat să mai poarte sutien în 2017 și a început mișcarea pozitivă a corpului pe care a numit-o Saggy Boobs Matter, după ce și-a acceptat propria formă a corpului. Experți cred însă că sutienul va redeveni parte din viața noastră după ce lucrurile vor intra în normal. Femeile ar dori ca societatea să nu mai considere sutienele necesare, „atât timp cât este o alegere”.