Pentru ca de-a lungul vietii ne confruntam cu probleme financiare minore, cream iluzia ca nu am putea fi capabili sa economisim sau sa evitam aceste mici inconveniente pentru ca nu stim mai nimic despre bani. Dar, in ciuda faptului ca programa scolara nu include un curs de economie domestica iar de multe ori parintii nu pun accent pe educatia financiara, putem invata cum sa facem mici ajustari financiare pentru a avea un trai mai confortabil.
Un exemplu in acest sens este investitia de orice fel, care ar putea aduce venituri suplimentare. Batranii, care nu au avut acces la credite si informatii despre sistemul bancar ne invata ca ar trebui sa investim banii economisiti. Insa, daca venitul abia iti ajunge pentru cele necesare, realizezi ca nu vei iesi niciodata din acest cerc vicios al venitului limitat. Insa acum sunt platforme, precum MyCredite Romania, prin intermediul carora poti lua imprumuturi avantajoase tocmai pentru a depasi faza initiala a problemelor tale financiare.
De altfel, economisirea o invatam de mici, fie de la parinti ori ne educam singuri atunci cand avem propriile venituri. Ceea ce nu avem in vizor este faptul ca ar trebui sa investim o parte din venituri si apoi sa economisim. Este adevarat ca fiecare dintre noi ar trebui sa avem un fond de urgenta, care sa ne ajute atunci cand intervin situatii neprevazute. Insa in ceea ce priveste economisirea, aceasta ar trebui sa aiba o limita.
De altfel, bugetul fiecarei familii ar trebui sa aiba prevazuta si o suma pentru investitii. Cea mai la indemana forma de investitie este bursa. Aici puteti investi sume mici de bani si aveti control asupra tipului de plasament pe care il faceti. Este un mit ca numai oamenii bogati joaca pe bursa. In realitate, majoritatea actionarilor au inceput prin sume mici. Iar daca considerati ca nu aveti destule cunostinte, puteti urma cursuri online sau puteti citi pana cand veti intelege sistemul.
Managementul veniturilor este un alt subiect pe care multi il evita, deoarece pare restrictiv. Nu e nimic neregula sa doriti sa va cumparati tot ceea ce vreti din banii pe care ii castigati dupa o luna de munca. Insa ar trebui sa luati in calcul toate cheltuielile necesare, precum chiria si facturile si apoi sa faceti lista de cumparaturi. De asemenea, in ceea ce priveste serviciile pe care le platim, nu intotdeauna ar trebui sa le alegem pe cele mai ieftine, ci pe cele care raspund nevoilor noastre pe de-a-ntregul. Doua abonamente de telefon sunt mai scumpe decat unul, iar internetul cu viteza mica se va bloca exact atunci cand vei avea nevoie de el. Dar asta nu inseamna ca ar trebui sa apelati numai la serviciile costisitoare ale companiilor.
O situatie financiara precara ne indeparteaza de dorinta de a crea un buget si de a incerca sa ne depasim conditia deoarece consideram ca un venit limitat nu ne ofera foarte multe posibilitati. Insa cu putin efort puteti sa depasiti aceasta situatie. Pe site-ul mycredite gasiti sfaturi despre cum ar trebui sa va construiti un buget dar si oportunitati de obtinere a unui imprumut.