Tabu
HEALTHSlider

Modurile în care vremea rece ne poate afecta corpul

Chiar și micile modificări ale temperaturii de afară poate influența modul în care funcționează organismul nostru. Memoria noastră funcționează mai bine în zilele mohorâte, ploioase, decât în zilele însorite. Temperaturile mai scăzute ne ajută să ne concentrăm mai bine și să gândim mai profund, spun psihologii. Poate pentru că în zilele frumoase sunt prea ocupați să fim fericiți.

Ai observat că ți se umflă extremitățile când e cald afară? În zilele extrem de călduroase și umede, corpul tău poate avea probleme cu auto-răcirea. În mod normal, direcționează sângele cald către suprafața pielii unde se răcește prin transpirație. Dar la temperaturi ridicate, transpirația nu se mai evaporă, așa că în schimb, lichidul se adună în membre, făcându-le să se umfle.

Vremea extremă vă poate afecta inima. Temperaturile reci îți fac inima să lucreze mai mult pentru a-ți menține corpul cald, dar determină contractarea vaselor de sânge și încetinirea fluxului de oxigen către inimă. Asta se poate termina dramatic printr-un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Pe măsură ce vremea se răcește, aerul devine mai puțin umed și asta se vede pe pielea noastră. Aceasta devine uscată, crăpată și avem o senzație de mâncărime, care uneori se agravează. Apar astfeleczeme și dermatite. Vânturile puternice pot afecta, de asemenea, bariera lipidică de protecție a pielii, provocând sângerări. Utilizați creme hidratante și protecție solară și evitați dușurile lungi și fierbinți, deoarece elimină uleiurile naturale pe care le produce pielea. Iarna, părul și unghiile se confruntă cu aceeași problemă ca și pielea. Vasele de sânge devin înguste și aportul de nutrienți și oxigen se reduce. Desigur, face părul și unghiile mai fragile și mai predispuse la deteriorări.

Este posibil să aveți dureri articulare. O scădere a presiunii barometrice poate face articulațiile dureroase, în special pentru persoanele care suferă de artrită. Fluidele din interiorul articulațiilor se îngroașă la temperaturi scăzute, astfel încât oasele noastre se simt mai rigide. Vremea rece întărește mușchii și tendoanele, deoarece redirecționează fluxul de sânge de la nivelul membrelor la organele centrale pentru a le menține calde.

Vremea influențează și alergiile sezoniere, provocând ochi apoși în zilele cu vânt, nasuri înfundate în timpul ploii și multe altele. Vremea specifică declanșează procese naturale precum polenizarea copacilor, la care putem fi alergici. Sistemul imunitar consideră că acești factori externi sunt nesiguri și activează mecanisme de apărare precum mâncărime, strănut și rinită. Niciunul dintre acestea nu este de fapt periculos, dar este totuși neplăcut.

E posibil să aveți deficit de vitamina D. Una dintre principalele surse de vitamina D este lumina soarelui. Anotimpurile reci vin cu zile mai scurte, iar oamenii au tendința de a rămâne mai mult în interior – inevitabil, fără a primi suficient soare. Ca urmare, nivelurile noastre de vitamina D scad. Simptomele urâte ale acestui tip de deficiență includ slăbiciune musculară, tensiune arterială crescută, stres și o sensibilitate mai mare la durere. Procurați-vă vitamina D dintr-o altă sursă. Mănâncă gălbenușuri de ou, ciuperci și pești grași, cum ar fi somonul și tonul; și beți suc de portocale și lapte integral. În lipsa soarelui, ste posibil să simțiți o oboseală inexplicabilă. Aveți mai puțină energie, trăiți o senzație de epuizare – acestea sunt simptome ale tulburării afective sezoniere (SAD), care se manifestă în timpul lunilor mai reci din cauza lipsei de vitamina D.

S-ar putea să aveți migrene și dureri de cap mai des. Frigul ne îngustează vasele de sânge, încetinind fluxul de sânge din interior. Mai puțin sânge ajunge în creier, ceea ce poate duce la dureri de cap severe. Și dacă aveți antecedente de migrene, aproape orice schimbare a vremii poate fi un factor declanșator pentru un atac. Vânturile puternice, frigul extrem, soarele strălucitor, uscăciunea și scăderea presiunii barometrice sunt printre cei mai răi factori externi.

ARTICOLE SIMILARE

Cum a arătat Meghan Markle la prima sa apariție publică în calitate de ducesă

Andreea Damian

Amy – Beyond the Stage | Expoziţie dedicată lui Amy Winehouse la Londra

Andreea Damian

Cardi B le sfătuiește pe adolescente să nu fumeze pentru a arăta „cool”

Andreea Damian

Veste tristă despre Celine Dion. Artista nu mai poate urca pe scenă, problemele de sănătate sunt grave

Andreea Damian

Bucataria dietetica – orez cu ardei copti

realitatea

Piramida alimentelor a fost detronată! Ce propun specialiștii în locul ei

Andreea Damian

1 comentariu

Scrie un comentariu