Tabu
LIFESTYLEPsihologieSlider

Motivul neașteptat pentru care uitucii sunt mai inteligenți

Să fii uituc nu pare tocmai o calitate. Dar când afli de la oamenii de știință că ești de fapt mai inteligent, atunci îți vei schimba părerea. Deși mulți dintre noi considerăm că avem o memorie de elefant, se întâmplă din când în când să uităm câte ceva. Mărunțișuri în cele mai multe cazuri! Dar asta nu e grav, cred cercetătorii! Pentru că uitucii sunt de fapt persoane mai istețe.

Ne vom pune probabil întrebarea: cum este posibil acest lucru? Ei bine, explicația este următoarea. Uitatul are, de fapt, aplicații practice. Avem acest scenariu: vă duceți la magazin să cumpărați trei produse și, brusc, în fața raftului, uitați ce trebuie să luați. Chiar mai rău, sunteți acasă și vă ridicați să mergeți la bucătărie, dar ați uitat de ce v-ați îndreptat într-acolo. Dacă v-ați confruntat adesea cu aceste tipuri de probleme, veți fi bucuroși să aflați că nu este nimic în neregulă cu voi. De fapt, uitarea ar putea să te facă mai inteligent.

Așadar, este perfect normal atunci când uitați un lucru ocazional. Deoarece, în multe cazuri, înțelegerea imaginii de ansamblu este mai bună pentru creier și pentru siguranța ta decât reținerea tuturor detaliilor. De fapt, partea creierului care păstrează amintirile le înregistrează peste amintirile mai vechi și neînsemnate. Așa că amintirea tuturor micilor detalii nu ne face mai inteligenți, sunt de părere cercetătorii de la Universitatea din Toronto.

Este important să reținem ce este important pentru noi. Creierul nostru funcționează ca un computer. Hipocampul, situat în centrul creierului, este partea cerebrală în care se stochează amintirile și tinde să filtreze detaliile inutile. Cu alte cuvinte, ne ajută să „optimizăm procesul de luare a deciziilor inteligente, ținând cont de ceea ce este important”. Acest lucru ar putea fi mai ușor de înțeles dacă ne gândim la exemplul unei persoane care își aduce aminte chipul unui om, dar nu și numele său.

Dar inteligența creierului uitucilor nu se încheie aici. De asemenea, ne ajută să alegem ce amintiri vechi nu ne mai sunt de folos, pentru a face loc unor amintiri noi, mai importante. Deși este mai bine să îți amintești fiecare detaliu și să ții cont de imaginea de ansamblu, foarte puține persoane sunt capabile să facă acest lucru. Cu toate acestea, acest studiu nu spune faptul că este normal să uiți lucruri tot timpul.

 

ARTICOLE SIMILARE

Cinci pași simpli pentru un somn mai profund

Andreea Damian

Iată cum arată IUBITUL Cristinei Cioran, cu care s-a mutat în casă nouă!

Ce haine purtăm în sezonul de tranziție

Andreea Damian

Raluca Bădulescu e ca un fotomodel după ce a slăbit enorm!

Channing Tatum revine pe marele ecran, după 4 ani de absență

Andreea Damian

Ce a învăţat Andreea Raicu din relaţiile eşuate: «Există cineva care nu a suferit din dragoste?»

2 comentarii

Scrie un comentariu