Un medic a vorbit despre motivul înfricoșător pentru care smulgerea sau epilarea părului din nas este o idee foarte proastă.
Îndepărtarea părului a rămas un subiect popular în ultimele decenii, cu tot mai multe opțiuni disponibile pentru cei care doresc să scape de păr în diferite părți ale corpului.
Se pare că narile sunt incluse în subiect, dar medicii au avertizat că modul în care firele de păr din nas sunt îndepărtate – și dacă acestea dispar complet – poate avea unele efecte secundare destul de urâte.
Dr. Don J. Beasley, un otolaringolog certificat din Idaho (specialist în urechi, nas și gât), a spus pentru Buzzfeed de ce este cel mai bine să lăsăm în pace părul din nas.
„Nasul este o zonă delicată cu numeroase vase de sânge și membrane mucoase”, a explicat el.
La ce pericole te expui când îţi smulgi părul din nas
Și când vine vorba de metode de îndepărtare, poate exista o șansă mare de infecție dacă nu există practici de igienă adecvate, ceea ce ar putea provoca unele efecte secundare destul de urâte.
O infecție în zonă ar putea provoca foliculită, care este o afecțiune a pielii care se întâmplă atunci când foliculii de păr se inflamează după ce au fost infectați cu bacterii, ceea ce îi face să apară ca niște coșuri mici înainte ca zona cu mâncărime să se poată răspândi și să se transforme în răni crusante.
În timp ce majoritatea cazurilor se vindecă în câteva zile, infecțiile mai extreme sau repetate ar putea necesita medicamente pe bază de prescripție medicală sau, în majoritatea cazurilor severe, pot provoca și căderea permanentă a părului sau cicatrici.
De asemenea, poate duce la celulită nazală, o infecție a straturilor mai profunde ale pielii, care poate provoca înroșirea și umflarea nasului.
Și în timp ce firele de păr din nas s-ar putea să nu fie cea mai plăcută caracteristică estetică a feței tale, ele servesc unui scop foarte important în filtrarea aerului pe care îl respiri.
De asemenea, acţionează ca o barieră fizică pentru a împiedica alergenii să intre în căile nazale şi în sistemul respirator, precum şi să alerteze organismul asupra pericolelor potenţiale prin declanşarea unui reflex de strănut atunci când un corp străin – cum ar fi o insectă mică – încearcă să intre în nas.
Firele de păr din nas au și alte funcții, după cum a explicat Beasley: „Părul din nas captează umezeala din aerul expirat, împiedicând căile nazale să devină prea uscate. Această umiditate ajută la umidificarea aerului pe care îl respirăm, făcându-l mai confortabil pentru sistemul nostru respirator”.
Sursa: Tabu.RO