Tabu
HEALTH

MPOX NU ESTE NOUL COVID, IATĂ DE CE!

Ar trebui să fim îngrijorați de o nouă pandemie cu circulația crescută a unei noi variante de mpox, considerată mai periculoasă? Iată ce trebuie să rețineți despre situația actuală conform filialei europene a Organizației Mondiale a Sănătății.

După ce miercuri, 14 august, a fost declarată starea de urgență de sănătate publică de interes internațional, ca răspuns la explozia de cazuri a noii variante de mpox (numită anterior variola maimuță), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) încearcă să ne liniștească cu privire la riscurile unei noi pandemii comparabilă cu cea de Covid-19. Virusul mpox „nu este noul Covid”, a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, în timpul unui briefing de presă regulat al ONU la Geneva, pe 20 august 2024.

Mpox este o formă atenuată de variolă umană, prezentă inițial la animale precum rozătoarele și care circulă astăzi la om, în special în Republica Democratică Congo, unde o epidemie a provocat 15.600 de cazuri și 537 de decese de la începutul anului. Această boală se manifestă prin febră, oboseală, dureri de cap, dar și erupții cutanate pe diferite părți ale corpului și se transmite prin contact direct cu un animal infectat, cu leziuni cutanate sau fluide biologice, indirect prin materiale contaminate, sau probabil pe cale respiratorie, picături ale unei persoane infectate, amintește Institutul Pasteur.

Virusul mpox este bine cunoscut, amintește OMS

Dacă o epidemie de mpox a afectat deja Europa în 2022, această creștere a numărului de cazuri preocupă mai mult autoritățile sanitare, deoarece se referă la o nouă variantă a virusului, considerată „îngrijorătoare” de către OMS. „Epidemia de mpox din 2022, care a afectat și Europa, s-a datorat în principal unui virus Clade 2, dar în 2023, în Africa Centrală, a început să se răspândească un alt tip de virus: Clade 1”, care a suferit mutații, dând naștere la tulpina Clade 1b contagioasă și mortală, a amintit virologul Océane Sorel într-un videoclip pe Instagram. 

Cu toate acestea, acest virolog încearcă să ne liniștească cu privire la riscurile pe care le reprezintă această nouă variantă: „deşi Clade 1 pare mai virulentă decât Clade 2, cu un risc mai mare de deces, este esenţial să ne amintim că ţările afectate în prezent nu au, din păcate, același acces la îngrijire ca și în Europa.” Un ton folosit și de OMS în ultimul său briefing de presă, care consideră că „știm deja multe despre Clade 2, mai trebuie să aflăm mai multe despre Clade 1”.

Virusul Mpox: Clade 1b poate fi transmisă mai eficient la oameni

„Nu am izolat sau detectat transmiterea zoonotică (adică de la animal la om) a Clade 1b”, a adăugat dr. Catherine Smallwood, de la biroul european al OMS. „Așadar, aceasta pare a fi o tulpină a virusului care circulă exclusiv în populația umană, iar unele dintre schimbările virale pe care virologii le-au identificat ne arată că este probabil să fie transmisă mai eficient între oameni.”

Dacă experții trebuie să continue cercetările pentru a identifica riscurile reale ale acestei noi variante, biroul european al OMS și-a împărtășit liniile directoare pentru a „lupta împreună împotriva mpox în toate regiunile și pe toate continentele”. Prin urmare, agenția recomandă „întărirea supravegherii și diagnosticului” și adoptarea aceluiași sistem care a permis controlul epidemiei de mpox în 2022, în special prin vaccinarea celor mai expuse persoane. Ea a adăugat că „Europa trebuie să aleagă să acționeze în solidaritate cu regiunea africană a OMS și cu statele sale membre afectate, atât în ​​acest moment critic, cât și pe termen lung”.

 

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

VeloGaraj, locul in care iti depozitezi bicicleta pe timp de iarna

realitatea

Știai că există 4 modele de îmbătrânire? Cum îți afli vârsta biologică

Andreea Damian

Burgerii, fructele, pâinea: cele 10 alimente pe care ar trebui să le cumperi doar dacă sunt organice

realitatea

Zeama de murături: 7 beneficii neașteptate ale acestui leac

Andreea Damian

Pericolul uriaș din apa îmbuteliată în sticle de plastic

Andreea Damian

Cum aleg apa de care am nevoie

Andreea Damian

Scrie un comentariu