De neratat. Dacă faptul că de oriunde din oraș poți vedea în depărtare Castelul Edinburgh te face curios, nu renunța cu ușurință la vizita la acest castel. Aici poți admira, pe lângă Stone of Destiny, piatra folosită în ritualurile de încoronare (recent recuperată de scoțieni după un sejur de câteva secole in Westminster Abbey), frumoasa capelă a Sfântei Margaret, construcție simplă și pioasă care se apropie încet dar sigur de un mileniu de existență, ale cărei vitralii taie, pur și simplu, respirația.
De încercat. The Royal Mile, drumul care duce de la Castelul Edinburgh la Palatul Holyrood (reședința din Edinburgh a Reginei Marii Britanii). Un amestec șarmant de clădiri vechi și impunătoare și de magazine de suveniruri și restaurante face din the Royal Mile drumul preferat al turiștilor din Edinburgh.
De scris acasă. Deschis în 1955, Muzeul Copilăriei este primul spațiu dedicat istoriei copilăriei din lume. Un periplu antrenant în istoria jucăriilor din epoca victoriană până în prezent, muzeul își așteaptă vizitatorii cu povești fascinante despre tehnici ale păpușarilor și despre jucării-cult, dar și cu o clasă tipică de școală din anii 1930. Situat pe the Royal Mile, Muzeul Copilăriei este deschis tot anul, iar intrarea este gratuită.
De gustat. Bucătăria scoțiană este foarte bogată, iar dacă notorietatea ei nu este mondială, nu trebuie să părăsești Edinburgh până nu ai încercat câteva specialități. Mândria locală sunt ciorba scoțiană (cu carne de oaie, morcovi și napi) și Cullen Skink (cu pește afumat, cartofi și ceapă), dar și deserturile de tipul Apple Frushie, găluștile Clootie și crema Tipsy Laird.