În august 1370, împăratul roman Carol IV recunoștea virtuțile apelor termale dintr-o mică așezare de câteva sute de persoane: astfel se năștea orașul Karlovy Vary (Karlsbad), care poartă numele împăratului și este una din cele mai cunoscute destinații de tratamente cu ape termale din întreaga Europă. Orașul, aflat la numai 2 ore de autostradă de Praga, care și-a păstrat și azi un farmec atemporal, este locul în care Beethoven și Goethe făceau plimbări lungi, dar și orașul în care s-a turnat filmul din seria James Bond “Casino Royale”.
De neratat. Opțiunile de tratament cu ape termale sunt foarte variate: numărul de 17 izvoare principale, 300 izvoare secundare și chiar și apele calzi ale râului Tepla sunt exploatate pentru tratamente pe toată durata anului. Majoritatea hotelurilor și pensiunilor oferă consiliere pentru alegerea celor mai potrivite tratamente.
De încercat. Se spune că nimeni nu părăsește Karlovy Vary fără să fi degustat măcar bitterul herbal Becherovka, cu aromă de anason, scorțișoară și alte 32 ingrediente naturale, preparat după o rețetă care datează din 1807. Puteți retrăi istoria bitterului vizitând muzeul dedicat creatorului acesteia, Jan Becher.
De vizitat. Colonadele (Morii, Parcului, Castelului, Apelor și Pieței) sunt construcții impunătoare care au devenit treptat o marcă a orașului, cu un stil neorenascentist la care se adaugă personalitatea locală.
De scris acasă. Despre clădirea Teatrului Metropolitan, a cărui a treia reconstrucție, după surparea din 1787 și redesignul din 1886, poate fi admirată și vizitată. Cu o bază arhitecturală barocă și impunătoare, clădirea se mândrește, printre alte multe decorațiuni cu o cortină pictată de Gustav Klimt, reprezentând o alegorie a artelor.