Tirana, capitala Albaniei, există ca oraş modern abia din 1614, când un micuţ orăşel aflat pe calea caravanelor din Imperiul Otoman a intrat în planurile de dezvoltare ale lui Sulejman Bargjini, căpătând astfel o moschee, un hammam şi un centru comercial. În cei 400 de ani de existenţă, Tirana a adăugat moştenirii otomane idealuri occidentale, construcţii tipice fostelor state comuniste, dar şi un avânt deosebit de a face oraşul primitor pentru localnici şi turişti deopotrivă.
De văzut. Cunoscut sub numele de Castelul din Tirana sau Fortăreaţa lui Iustinian, datând din secolul al XII-lea. Construcţia bizantină este impunătoare şi, conform localnicilor, ultima dovadă a civilizaţiei bizantine din zonă.
De vizitat. Piaţa Skanderberg, în centrul căreia puteţi admira o statuie ecvestră a eroului naţional Skanderberg este un bun punct de plecare pentru traseele turistice din Tirana. Tot aici găsiţi Galeriile Naţionale de Artă, moscheea lui Ethem Bey, Turnul cu Clopotniţă, Palatul Culturii şi Primăria – o aglomeraţie de obiective de interes turistic pentru care trebuie să vă rezervaţi minim jumătate de zi.
De scris acasă. Despre Piramidă şi Clopotul Păcii, construcţii monumentale datând din 1988, construite după planurile arhitecturale ale fiicei dictatorului Enver Hoxha în memoria acestuia. Fost centru de conferinţe şi de săli de spectacole, este într-un proces de rebranding care va transforma construcţia în sediul Teatrului Naţional Albanez.
De gustat. Bucătăria albaneză este un mix cultivat de influenţe turceşti, greceşti şi italiene. Din specialităţile locale, bakllasarem este deseori menţionată ca brand local, fiind o plăcintă în compoziţia cărei intră pita, iaurtul şi usturoiul. În plus, dulciurile precum halvaua, rahatul, cataiful, baclavaua, sau găluştele cu fructe trebuie neapărat încercate măcar o dată.