Muzeul din Granville (în Normandia) este practic casa în care s-a născut și a copilărit Christian Dior, și care adăpostește, până în 30 septembrie, expoziția „Dandysmes, 1808-2008", un tribut adus marelui creator care s-a inspirit din dandysm în creațiile sale.
Piesa vedetă este o cămașă albă care i-a aparținut lui Oscar Wilde și pe care acesta a purtat-o cu mare plăcere în ultimii ani de viață. Expoziția cuprinde practic două secole de obiecte, fiind un omagiu adus lui Jules Barbey D’Aurevilley, născut de asemenea în Normandia, care a scris un tratat complet despre dandysm.
Dior a fost un mare admirator al lui D’Aurevilley, care i-a inspirat colecțiile androgine, încărcate de eleganța masculină. In cadrul expoziției există o fotografie a lui Dior, îmbrăcat asemenea lui D’Aurevilley, pentru faimosul Bal mascat al artiștilor din 1956. Costumul a fost reinventat de John Galliano în showul haute couture de anul trecut care a aniversat 60 de ani de existență ai Casei Dior.
Un alt dandy faimos din expoziție este Contele Robert de Montesquieu care i-a inspirat lui Proust personajul Saint Loup “In căutarea timpului pierdut”. O alta piesă expusă este bastonul încrustat cu turquoise care i-a aparținut celebrului Honore de Balzac și de care nu se lipsea niciodată.
Colecția cuprinde și jacheta costumului negru creat de Hedi Slimane, în vremurile Dior, purtată de David Bowie la concertul de la Sala Olympia din Paris, în 2002, precum și haina de călărie în stil napoleonian purtată de Galliano, ca un tribut adus dandysmului.
Piesele de rezistență din expoziție au aparținut însă unor dandy mai puțin celebri: kimonouri din mătase, evantaie, pălării în cutiile originale de voiaj, haine din saten și catifea cu butoni… Dandysmul l-a inspirat pe Dior la crearea Eau Sauvage, în 1966, primul parfum unisex.
Printre obiectele de colecție sunt expuse și creațiile emblemă ale Casei Dior, începand cu 1948, inclusiv faimosul frac cu un singur nasture.
Villa Les Rhumbs, Musee Christian Dior, Granville.- 50400 GRANVILLE
Tel.: 02 33 61 48 21
Email: [email protected] www.musee-diro-granville.com